Svijet

Okršaj policije i migranta u Kaleu, migranti uzvikuju "Mi nismo životinje"

Okršaj policije i migranta u Kaleu, migranti uzvikuju "Mi nismo životinje"
Okršaj policije i migranta u Kaleu, migranti uzvikuju "Mi nismo životinje"

KALE - Francuska interventna policija rastjerala je danas suzavcem migrante koji su pokušali da preskoče ogradu i uđu u tunel ispod Lamanša, kojim bi se dokopali Velike Britanije.

Grupa migranata, koja je kasno sinoć na nekoliko mesta probila ogradu, bila je primorana da se povuče poslije intervencije francuske policije, prenijela je agencija AP.

Migranti, čiji broj dopisnik AP-a procjenjuje na 200, suprotstavljali su se policiji čak jedan sat, uzvikujući slogane "Otvorite granice" i "Mi nismo životinje".

Tunel ispod Lamanša je dugačak 50 kilometara i povezuje Francusku i Englesku. Hiljade migranata je poslednjih nedelja pokušalo da probije ogradu, nadajući se da će se ilegalno ukrcati na vozove ili kamione koji putuju za Britaniju.

"Migrantska kriza u Kaleu evropski problem"

Okočanje krize tokom koje je na hiljade migranata pokušalo da probije ogradu u francuskom gradu Kaleu i dospije do Engleske nije problem samo Britanije i Francuske, već predstavlja prioritet i na evropskom i međunarodnom nivou, saopštili su ministri unutrašnjih poslova Britanije i Francuske Tereza Mej i Bernar Kaznev.

"Mnogi migranti koji u Kaleu pokušavaju da tunelom ispod Lamanša dođu do Britanije su prvo prošli kroz Italiju, Grčku i druge zemlje", istakli su Mej i Kaznev u zajedničkom saopštenju za štampu, a preneo britanski Bi-Bi-Si.

"Zato tražimo od drugih članica Evropske unije i od EU u cjelini da se pozabave samim uzrokom ove krize", rekli su britanski i francuski ministri, predloživši da bi dugoročno rešenje problema bilo da se potencijalni migranti uvere da "evropske ulice nisu popločane zlatom".

Mej i Kaznev su istakli da su njihove zemlje posvećene rešenju tog problema zajedničkim snagama i da su povećale bezbednost kako bi sprečile dalje pokušaje očajnih migranata da ilegalno stignu u Britaniju tunelom ispod Lamanša, što je rizičan poduhvat koji je "prouzrokovao mnoge ozbiljne povrede i nažalost smrtne slučajeve".

"Razrešenje ove situacije predstavlja apsolutan prioritet za britansku i francusku vladu. Posvećeni smo i odlučni da to rešimo i to zajedno", rekli su Kaznev i Mej u saopštenju objavljenom u francuskom listu Žurnal di dimanš i britanskom Telegrafu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije