Svijet

Oland: Na dnevnom redu budućnost planete

Oland: Na dnevnom redu budućnost planete
Oland: Na dnevnom redu budućnost planete

PARIZ - Francuski predsjednik Fransoa Oland poručio je da je "sam život" na dnevnom redu međunarodnog samita posvećenog klimi koji je počeo danas u Parizu, izrazivši uvjerenje da će na kraju te značajne konferencije biti postignut univerzalan i prinudan sporazum u cilju smanjenja globalnog zagrijavanja.

Oland je, otvarajući veliki skup UN o klimi, istakao da nikada ulozi jednog međunarodnog sastanka nisu bili toliko visoki, prenosi AFP.

"Ovaj samit se tiče budućnost planete, budućnosti života", ukazao je Oland, podsjetivši istovremeno da je prije samo dvije nedjelje grupa fanatika posijala smrt po ulicama francuske prestonice.

Kako je naglasio, broba protiv terorizma i borba protiv globalnog zagrijavanja su dva velika izazova naše epohe, prenose francuski mediji.

"Godina koja je iza nas bila je godina svih rekorda - rekordnih temperatura, koncentracija ugljen-dioksida, ekstremnih klimatskih događanja poput suša, topljenja leda i povećanja nivoa mora", podsjetio je francuski predsjednik.

Žrtve tih pojava, dodao je, broje se u milionima, a štete u milijardama, pri čemu nijedan region nije bio zaštićen klimatskog zagrijavanja.

"Kako prihvatiti da najsiromašnije zemlje, koje su najranjivije, budu najpogođenije. U ime pravde moramo da djelujemo. Postanimo svjesni prijetnji po svjetsku ravnotežu", istakao je Oland, dodavši da je na ovoj konferenciji riječ o miru.

On je naglasio da je 190 država već formulisalo akcione planove za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i izrazio uvjerenje da će se samit, koji traje do 11. decembra, završiti postizanjem sporazuma.

"Postoje tri uslova da bismo mogli da kažemo da smo postigli uspjeh, a prvi je da moramo definisati vjerodostojnu putanju koja će omogućiti da se zagrijavanje smanji na ispod nivoa od dva Celzijusova stepena, odnosno na 1,5 ako je moguće", rekao je Oland.

Dodao je da treba predvidjeti i redovnu kontrolu i uspostaviti sistem revizija uz sastanke svake pete godine, pri čemu nijedna država neće moći da se ogluši o obaveze, iako će postojati mehanizam kojim će biti uzeti u obzir nivoi razvoja.

"Nijedna teritorija ne sme biti prepuštena samoj sebi. Sporazum mora biti univerzalan i prinudan, obuhvatajući industrijalizovane zemlje, zemlje u razvoju i zemlje u usponu", zaključio je šef francuske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije