Svijet

Oland: Odlaganje isporuke aviona Rusiji do daljeg

Oland: Odlaganje isporuke aviona Rusiji do daljeg
Oland: Odlaganje isporuke aviona Rusiji do daljeg

PARIZ - Francuski predsjednik Fransoa Oland odlučio je danas da "do daljeg" odloži isporuku ratnog broda "mistral" Rusiji, dok je iz zvanične Moskve saopšteno da očekuju da ugovor bude ispoštovan.

U saopštenju Olandove kancelarije stoji da predsjednik smatra da "sadašnja situacija na istoku Ukrajine još ne dozvoljava isporuku prvog" ratnog broda Rusiji, prenio je AFP.

"On je stoga odlučio da do daljeg odloži" odluku o odobravanju izvozne dozvole neophodne da bi brod bio isporučen, dodaje se u saopštenju.

Rusija neće za sada preduzimati korake protiv Francuske zbog odlaganja isporuke ratnog broda "mistral", ali očekuje da ugovor bude ispoštovan, rekao je zamjenik ministra odbrane Juri Borisov za agenciju RIA Novosti.

Rusija je u više navrata upozoravala Pariz na ozbiljne posljedice ukoliko Francuska ne isporuči prvi od dva nosača helikoptera "mistral" do kraja novembra.

Prvi od dva nosača helikoptera trebalo je da bude isporučen početkom ovog mjeseca, prema sporazumu potpisanom 2011.

U svjetlu ukrajinske krize i sve lošijih odnosa Zapada sa Rusijom, Francuska se našla pod intenzivnim pritiskom svojih saveznika, posebno SAD, i u septembru je odložila isporuku.

Današnje Olandovo saopštenje, kao i ranija suspenzija isporuke, ne znači, međutim, prekid ugovora, što ukazuje na nespremnost francuske vlade da odustane od ugovora vrijednog više od milijardu evra, koji znači na hiljade radnih mjesta u vrijeme ekonomske krize u zemlji, naveo je AP.

Prvi od dva broda, Vladivostok, nalazi se u usidren u francuskom lučkom gradu Sen Nazer, gdje je oko 400 ruskih mornara provelo više mjeseci obučavajući se.

Drugi brod, Sevastopolj, nazvan po luci na Krimu, po ugovoru treba da bude isporučen Rusiji naredne godine i nedavno je stigao u istu luku na finalno dorađivanje.

Vladivostok može da ponese 700 vojnika, 16 helikoptera i do 50 oklopnih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije