Svijet

Oland i Merkel:Izbjeglice da ostanu u Siriji

Oland i Merkel:Izbjeglice da ostanu u Siriji
Oland i Merkel:Izbjeglice da ostanu u Siriji

PARIZ - Francuska i Njemačka saglasile su se da bi izbjeglice koje bježe od rata u Siriji trebalo da ostanu u tom regionu i da Evropska unija mora da zaštiti svoje spoljne granice, izjavili su danas francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel poslije sastanka u Parizu.

Francuski predsednik Fransoa Oland ocijenio je da Francuska i Nemačka djeluju "u istom duhu i sa istom voljom" u rješavanju migrantske krize i poručio da će Francuska, kao što je i obećala, prihvatiti 30.000 migranata.

U međuvremenu, evropski lideri poručili su danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se krhko primirje u Siriji mora iskoristiti da se obezbijedi trajni mir bez sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, rekla je portparolka britanskog premijera Dejvida Kamerona, prenio je Rojters.

U telefonskom razgovoru Kamerona, Merkelove, Olanda i italijanskog premijera Matea Rencija sa Putinom, lideri su se saglasili da prekid vatre u Siriji mora da se održi.

Merkel je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Olandom u Parizu, rekla da je Putin danas u telefonskom razgovoru sa četiri lidera EU potvrdio posvećenost Rusije prekidu vatre u Siriji koji je stupio na snagu prošlog vikenda.

"Željela bih da još jednom naglasim da je povećenost održavanju primirja potvrđena kao ključna poruka ruskog predsjednika: napadati samo Daeš (Islamsku državu) i Al-Nusra front", rekla je ona.

Najavivši samit EU sa Turskom 7. marta o zaustavljanju priliva migranata i izbjeglica u Evropu, ona je istakla da "sa evropskim naporima još nije gotovo" te da razumije da i Turska od Evrope očekuje akciju.

Ona je, takođe, navela da Turska ima veliki interes u okončanju sukoba u Siriji kako se izbjeglice više ne bi slivale na njenu teritoriju.

Merkel je ocijenila i da je kontrproduktivno da evropske zemlje primjenjuju individualne mjere kao odgovor na migrantsku krizu, te da jednostrana rješenja ne pomažu EU, prenosi AP.

Zatvaranja granica i ograničenja ulazaka izbjeglica i migranata samo znače da se oni sada nagomilavaju u Grčkoj, iscrpljujući resurse te zemlje, zaključila je njemačka kancelarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije