Svijet

Oland i Sarkozi se udružili protiv Le Penove u drugom krugu izbora

Oland i Sarkozi se udružili protiv Le Penove u drugom krugu izbora
Oland i Sarkozi se udružili protiv Le Penove u drugom krugu izbora

PARIZ - Drugi krug regionalnih izbora u Francuskoj počeo je danas, a najveće pitanje glasi: Hoće li ekstremna desnica na čelu sa Marin Le Pen iskoristiti trenutno raspoloženje naroda i preuzeti vlast u većini francuskih regiona?

Iako je ubjedljivo pobjedio u prvom krugu, Nacionalni front danas očekuje teška bitka. Naime, socijalisti predsjednika Fransoe Olanda povukli su se iz trke i pozvali svoje birače da pruže podršku partiji bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija, a sve kako Le Penova ne bi odnijela pobjedu.

Na ove regionalne izbore, posljednje prije predsedničkih koji će se održati 2017. godine, pozvano je 45.3 miliona birača.  

Nacionalni front na čelu sa Marin Le Pen se u prvom krugu praktično prošetao do ubjedljive pobede, osvojivši ukupno 40 posto glasova, a desničari se nadaju istom epilogu i u drugom krugu. 

Ipak, ishod je sve samo ne izvjestan jer ispitivanja javnog mnenja pokazuju da bi zbog taktičkog glasanja Nacionalni front mogao da doživi poraz u drugom krugu, uprkos tome što je 6. decembra dominantno slavio u prvom krugu.  

Socijalistička partija predsednika Fransoe Olanda, koja je u prvom krugu izbora zauzela mršavo treće mjesto, povukla se iz izborne trke u ključnim regijama i pozvala svoje birače da u drugom krugu povjerenje ukažu republikancima koje predvodi bivši predsjednik Nikola Sarkozi, a sve kako se "Nacionalni front ne bi dokopao vlasti". Po izbornom zakonu, u drugom krugu regionalnih izbora sudeluju sve liste koje su prešle 10 posto glasova.

Desnica je u prvom krugu najubjedljivija bila u sjevernim regionima, gdje je na listi bila Marin Le Pen, ali i na jugoistoku, gde je kandidat bila njena nećakinja Marion Marešal Le Pen.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije