Svijet

Oland obećao borbu protiv rasta antisemitizma

Oland obećao borbu protiv rasta antisemitizma
Oland obećao borbu protiv rasta antisemitizma

PARIZ - Francuski predsjednik Fransoa Oland obećao je danas borbu protiv nepodnošljivog rasta antisemitizma u Francuskoj, pošto su podaci Predstavničkog savjeta jevrejskih institucija u Francuskoj (CRIF) pokazali da su udvostručeni akti protiv Jevreja u prošloj godini.

"Francuska je vaša domovina", rekao je Oland kod Spomenika holokaustu u Parizu i obećao da će vlada, do kraja februara, predstaviti sveobuhvatni plan suprotstavljanja rasizmu i antisemitizmu, prenijela je agencija AFP.

Uoči obilježavanja 70-togodišnjice od oslobođenja koncentracionog logora Aušvic u Poljskoj i manje od tri nedjelje od napada islamista na supermarket (košer) u Parizu kada su ubijena četiri jevrejska taoca, CRIF je saopštila da je registrovan 851 antisemitski akt u Francuskoj u 2014., u poređenju sa 423 prethodne godine, sa porastom akata fizičkog nasilja sa 105 na 241.

Oland je naveo da su se teorije zavjere i mržnja prema Izraelu raširile na društvenim medijima i podgrijale antisemitske napade.

"Veliki internet provajderi moraju da preuzmu odgovornost. Oni više ne mogu da zatvore oči ili će se smatrati saučesnicima", rekao je francuski predsjednik.

Oland je odao počast 76.000 francuskih Jevreja koji su deportovani u nacističke koncentracione logore tokom Drugog svjetskog rata.

"Veoma je važno da se mladim ljudima kaže gdje ste bili... da ono su nacisti htjeli da uradite jeste da unište sve tragove jevrejskog naroda", rekao je Oland.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije