Svijet

Oland pozdravio dogovor Brisela i Atine

Oland pozdravio dogovor Brisela i Atine
Oland pozdravio dogovor Brisela i Atine

PARIZ - Francuski predsjednik Fransoa Oland ocijenio je danas da sporazum koji je zaključen u Briselu o produženju pozajmice Grčkoj u naredna četiri mjeseca predstavlja dobar kompromis koji će omogućiti da se izbjegne rizik od izlaska Grčke iz evrozone.

"Za Evropu i Grčku sporazum predstavlja dobar kompromis", izjavio je Oland tokom posjete sajmu poljoprivrede koji je danas otvoren u Parizu.

Ministri finansija evrozone postigli su sinoć dogovor da se paket pomoći Grčkoj produži za još četiri mjeseca, a Grčka se zauzvrat obavezala da će nastaviti sa reformama i sa programom štednje.

Prema saopštenju izdatom nakon sastanka, Grčkoj je odobreno produženje finansijske pomoći za otplatu javnog duga do kraja aprila, pod istim uslovima koji su važili do sada, što podrazumijeva strukturne reforme i mjere štednje.

"Grčka se obavezala da će sprovesti širok proces restrukturisanja i na vrijeme izmirivati sve obaveze prema kreditorima", rekao je predsjednik evrozone Jerun Dajselblum.

Grci će u ponedjeljak dostaviti Briselu plan reformi koje će, ukoliko budu pozitivno ocijenjene, omogućiti da se do kraja aprila izvrši revizija važećeg programa i načine korekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije