Svijet

Oland pozvao Evropu da krene naprijed rešavanju krize s migra

Oland pozvao Evropu da krene naprijed rešavanju krize s migra
Oland pozvao Evropu da krene naprijed rešavanju krize s migra

PARIZ - Francuski predsjednik Fransoa Oland pozvao je danas Evropu da krene naprijed u rešavanju krize s migrantima, nakon niza nesreća sa smrtnim ishodom na Mediteranu.

"Evropski samit u četvrtak ne može biti uobičajan samit na kome donosimo uobičajne odluke", rekao je Oland uoči hitnog sastanka koji je sazvan nakon najnovijeg prevrtanja broda sa migrantima u Mediteranu, tokom vikenda, u kome se strahuje da se oko 800 ljudi udavilo, prenio je AFP.

"Moramo da idemo mnogo dalje...i ja pozivam sve Evropljane i šire da se pozabave ovim pitanjima koja su postala neizdrživa na humanitarnom nivou i neizdrživa na političkom nivou", kazao je Oland.

Francuski predsjednik je ponovio poziv za većim pomorskim i vazdušnim nadzorom na području Mediterana.

"Ali to neće biti dovoljno", istakao je Oland, dodajući da je neophodno riješiti koren problema koji navodi hiljade migranata da krenu put Evrope.

Oland se pridružio drugim evropskim i afričkim liderima u ocijeni da je haos u Libiji ključni problem, obezbjeđujući plodno tle za trgovce ljudima da brodovima prevoze migrante sa čitavog kontinenta u Evropu.

Francuski predsjednik je kao primjere, takođe, naveo Eritreju, kao i Sahel, gdje se francuska vojska bori protiv džihadista.

"Stoga moramo da se borimo protiv terorizma, morate da znate da su oni koji sprovode trafiking, koji stavljaju ljude na te loše čamce...teroristi", poručio je Oland.

"Borbom protiv tih trgovaca ljudima, borimo se protiv terorizma, a boreći se protiv terorizma, borićemo se protiv tih trgovaca ljudima. Zato što oni zarađuju na jadu, nevolji, smrti", zaključio je Oland.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije