Svijet

Oland pozvao Tursku da otvori granice za pomoć Kobaneu

Oland pozvao Tursku da otvori granice za pomoć Kobaneu
Oland pozvao Tursku da otvori granice za pomoć Kobaneu

PARIZ - Predsjednik Francuske Fransoa Oland pozvao je danas Tursku da otvori granice kako bi omogućila da pomoć i pojačanje stignu u sirijski grad Kobane, koji je pod opsadom ekstremista Islamske države (IS).

Oland je ocijenio da sve zemlje treba da obezbijede oružje za one koji se bore protiv džihadista, preneo je AFP.

"Ako moramo da intervenišemo, kao što je Francuska odlučila da učini u Iraku, onda moramo i da pružimo umjerenoj sirijskoj opoziciji... svu podršku, svu potrebnu pomoć", rekao je on. "Pozivam sve zemlje kojih se to tiče, pored koalicije (koju predvode SAD), da pruže podršku opoziciji kakvu oni očekuju od nas, sredstva nužna za borbu protiv terorizma."

Upozorivši da bi Kobane, strateški grad kod tursko-sirijske granice, "mogao svakog časa da padne u ruke terorista", francuski predsjednik je rekao da Turska "apolutno mora da otvori granice" kako bi pomogla sirijskim Kurdima da brane grad koji su napali džihadisti IS.

Kurdske grupe pozvale su Tursku da dozvoli transport oružja preko njene teritorije za borce koji brane Kobane.

Ankara je, međutim, uzdržana prema ideji da naoružava Kurde ili da vojno djeluje protiv džihadista jer, kako objašnjava AFP, strahuje da bi takva akcija mogla da ojača kurdske ektremiste povezane s Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije