Svijet

Omerovićevom saradniku uslovna kazna

Omerovićevom saradniku uslovna kazna
Omerovićevom saradniku uslovna kazna

BEČ - Mladić kurdskog porijekla, koji je doveden u vezu sa Mirsadom Omerovićem iz Tutina, osuđen je pred sudom u Austriji uslovno na šest mjeseci zatvora zbog otvorene podrške "Islamskoj državi".

Ovaj dvadesetogodišnj mladić osuđen je za postavljanje na "Fejsbuk" fotografija "Islamske države", na kojima se vide odsječene ili probodene ljudske glave i propagandni materijal, ispod kojih je pisao komentare podrške.

On je bio u pritvoru u Gracu nekoliko sedmica i jedan je od 13 ljudi koje je uhapsila policija u akciji u novembru.

On je povezan sa Omerovićem, muslimanskim sveštenikom i vođom takozvane "Bosanske ćelije" u Beču, koji je osumnjičen da je regrutovao borce za "Islamsku državu" u Siriji, prenio je "Sputnjik".

Osuđeni mladić rekao je pred sudom da je rođen u Iraku i da nije znao ništa o religiji dok nije napunio 15 ili 16 godina.

On je zatim, kako je rekao, uvidio da se druži sa pogrešnim ljudima, uključujući "narko dilere kockare i idiote", nakon čega se okrenuo religiji i molitvi.

Mladić je rekao da je postavljanje fotografija na "Fejsbuk" "bilo zaista glupo" i da je time želio da "provocira" bivše prijatelje i poznanike.

Ipak, sudija Danijel Rehenmaher nije bio ubijeđen i osudio ga je na šest mjeseci zatvora.

Omerović se i dalje nalazi u pritvoru, pošto je na njegovom računaru pronađen plan za izradu daljinskog detonatora uz korišćenje mobilnog telefona.

On je prošlog mjeseca je pred sudom u Gracu negirao da predstavlja opasnost i da je lično upisao na hard disk svog kompjutera instrukcije za izradu detonatora.

Omerović je jedna od vodećih ličnosti salafističke scene u Austriji, a austrijsko tužilaštvo čak tvrdi da je "glavni ideolog globalnog džihadističkog islamizma". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije