Svijet

Opsadno stanje u Briselu: Braća El Bakraui bombaši samoubice, potraga za trećim osumnjičenim

Opsadno stanje u Briselu: Braća El Bakraui bombaši samoubice, potraga za trećim osumnjičenim
Opsadno stanje u Briselu: Braća El Bakraui bombaši samoubice, potraga za trećim osumnjičenim

BRISEL - U Briselu je i jutros opsadno stanje. Belgijske vlasti i dalje tragaju za trećim osumnjičenim za jučerašnje napade u Briselu, dok se vjeruje da su se dvojica napadača raznijela prilikom terorističkog napada na briselskom aerodromu Zaventem, prenijele su agencije.

Kako prenose strani mediji, briselska policija ulazi u kuće u potrazi za osumnjičenima. U Belgiji je danas prvi od tri proglašena dana žalosti.

Belgijski državni tužilac saopštio je sinoć da je treći napadač u bjesktvu ocjenjujući i da je još rano da se napadi povežu sa napadima u Parizu u novembru prošle godine.

Za trećim napadačem policija je izdala potjernicu, prenosi Rojters.

Slika sa sigurnosne kamere pokazuje čovjeka sa naočarima i bradicom u svjetloj jakni i sa crnim šeširom kako gura kolica na kojima je velika crna torba.

 

“U više dijelova zemlje se sprovodi se potraga a ispituje se nekoliko svjedoka”, navode u belgijskom Tužilaštvu.

Kako prenosi britanski "Gardijan", policija je cijelu noć bila u potrazi za osumnjičenima za napad, a tokom noći je upadala i u kuće stanovnika Belgije.  

Sa aerodroma u Briselu i dalje nema letova, a putevi oko metro stanice Malbek su zatvoreni za saobraćaj, i policija apeluje na građane da izbjegavaju tu oblast.

Pretresanje putnika na stanici metroa u Briselu

Belgijska vojska nalazi se na stanici metroa u Briselu i provjerava torbe svim putnicima na ulazu na stanicu.

Javni prevoz u prestonici Belgije biće danas djelimično otvoren, iako će neke stanice ostati zatvorene.

Bombaši su braća poznata policiji

Dvojica bombaša-samoubica, koji su izveli napad na briselskom aerodromu, identifikovana su kao braća Khaild i Brahim el-Bakraoui,  koja su od ranije poznata policiji.

 

Ključ u istrazi taksi vozač koji je dovezao osumnjičene za bombaške napade

Fotografija trojice muškaraca, od kojih su dvojica izvela samoubilačke napade je dokaz koji imaju zvaničnici u okviru istrage o bombaškim napadima u Briselu.

Treći muškarac, koji za razliku od ostale dvojice ne nosi crnu odjeću, navodno je postavio bombu na aerodromu u Briselu, a potom napustio tu lokaciju, prije detonacija koje su usmrtile više od deset ljudi i koje su prethodile sličnom incidentu u podzemnoj železnici.

“On je ostavio bombu na aerodromu, ali ona nije eksplodirala. Tražimo tog čovjeka“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Belgije Žan Žambon.

Ključ u istrazi mogao bi da ima taksi vozač koji je dovezao osumnjičene za bombaške napade na aerodrom, a poslije svega što se dogodilo javio se policiji i predao adresu odakle je stigao poziv, odnosno odakle je krenuo u vožnju.

U belgijskom naselju Šerbek policija je izvršila nekoliko racija, a u jednoj kući je pronašla hemikalije, zastavu Islamske države i opremu za proizvodnju eksplozivnih naprava.

Islamska država je preuzela odgovornost za najnoviji napad u srcu Evrope, nakon smrtonosnih napada u Parizu 2015.

Potvrđeno je da je bombaš samoubica izazvao dvije eksplozije na aerodromu Zaventem oko 8h, a sat kasnije se više eksplozija čulo u metrou, u stanici nedaleko od zgrada u kojima se nalaze institucije Evropske unije.

Tri sata poslije napada policija je izvela i kontrolisanu eksploziju u takozvanom Evropskom kvartu u Briselu, u kome se nalaze institucije Evropske unije.

Belgijska ministarska zdravlja Megi de Blok izjavila je večeras da je, prema posljednjim podacima, u napadima u Briselu 31 osoba poginula, a 250 ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije