Svijet

Optuženo 215 pristalica Muslimanske braće

Optuženo 215 pristalica Muslimanske braće
Optuženo 215 pristalica Muslimanske braće

KAIRO - Egipatske vlasti optužile su 215 pristalica zabranjene Muslimanske braće da su oformili ekstremističku grupu.

Glavni tužilac Egipta Hešam Barakat optužio je grupu, poznatu kao Helvanove brigade, za ubistvo šest policajaca i posjedovanje oružja i municije.

Kako je prenio Bi-Bi-Si (BBC), polovina optuženih već je u pritvoru.

Barakat je u saopštenju naveo da su Helvanove brigade, koje su dobile ime po jednom naselju na jugu Kaira, ubile šest policajaca i ranile nekoliko civila u napadu na egipatsku prestonicu.

Početkom mjeseca egipatski sud osudio je na smrtnu kaznu 183 pristalica Muslimanske braće zbog učestvovanja u ubistvu policajaca.

Oni su proglašeni krivima za učešće u ubistvu 16 policajaca u gradu Kardasa u avgustu 2013, tokom nasilnih protesta do kojih je došlo nakon što je vojska svrgnula sa vlasti islamističkog predsjednika Morsija.

Egipatske vlasti sprovode oštre mjere protiv Muslimanske braće, koji su podržavali bivšeg predsjednika Morsija.

Hiljade pripadnika Muslimanske braće je od tada uhapšeno i izvedeno pred sud, u sklopu kampanje koju borci za ljudska prava navode kao dokaz da vlada u Kairu vrši sistematsku represiju nad svojim protivnicima.

Sadašnji predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi naziva Muslimansku braću velikom bezbjednosnom pretnjom, ali taj pokret ističe da se bavi samo mirnim aktivizmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije