Svijet

Orban: Nove migracije najveća prijetnja za Evropu

Orban: Nove migracije najveća prijetnja za Evropu
Foto: hiradu.hu | Orban: Nove migracije najveća prijetnja za Evropu

BUDIMPESTA – Najveća i najozbiljnija bezbjednosna prijetnja za Evropu su talasi nove migracije, rekao je Viktor Orban, premijer Mađarske jutros na ceremoniji otvaranja Šestog godišnjeg foruma Strategije EU za podunavski region u Budimpešti.

On je rekao da je Mađarska zadnja odbrambena linija i posljednji bastion zapada u suočavanju prijetnje dolaska migranata, koji bi, kako je istakao, mogli promijeniti odnose u samoj Evropi.

"Naše je uvjerenje je da ono što sada vidimo nije izdvojeni događaj, nego pažljivo pripremljeni plan koji se sprovodi u djelo pred našim očima. Nismo djeca, znamo da ne može biti toliko slučajnosti koje se dešavaju istovremeno. Postoji plan da se proizvede miješano drustvo na evroskom kontinentu, i mi to znamo zato što se ista stvar dešavala prije nekoliko stotina godina", rekao je Orban.

On je dodao da će takve promjene najviše pogoditi zemlje podunavske regije, ako bi Mađarska i ostale zemlje u regionu dozvolile da se to desi.

"Ali mi to nećemo dozvoliti, mi ćemo se odbraniti. Znamo mi kako to počinje, prvo  testiraju snagu naših granica, a onda upute masu ljudi u Evropu. Onda dolaze sukobi, i došljaci koji postanu većina, koja onda organizuju paralelno drustvo na našem tlu. Ne smijemo zabijati glavu u pijesak, moramo o tome govoriti, i razvijati planove kako se s time boriti", rekao je Orban.

Govoreći o proširenju EU, Orban je rekao da se Mađarska zalaže za što brže širenje EU na zemlje jugoistočne Evrope, navodeći da bi prijem Srbije bio značajan doprinos ekonomskom jačanju cijelog regiona, kao i pomjeranje spoljnih granica EU dalje na jug, koje bi onda trebalo dodatno zaštititi, kako bi se granice unutar EU mogle što više otvarati.

“Nikad nismo krili da smo za proširenje EU i zalažemo se za očuvanje šengenskog sistema. Ali dok se proširenje ne dogodi, naša obaveza je da radimo sa zemljama u regionu”, naglasio je Orban.

Naglasio je da pojedine prosparitetnije zemlje EU ne žele da vide nastavak proširenja, a da se to u briselskom žargonu prevodi kao zamor proširenjem. Nasuprot tome, kako je rekao, Mađarska želi da se proširenje nastavi što prije.

Pojasnio je da zemlje dunavskog regiona dijele zajedničku sudbinu, odgovornost, izazove i opasnosti, te da moraju što tješnje sarađivati na rješavanju tih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije