Svijet

Orban bijesan na Hrvatsku: Izdali ste nas

Orban bijesan na Hrvatsku: Izdali ste nas
Foto: Ilustracija | Orban bijesan na Hrvatsku: Izdali ste nas

BUDIMPEŠTA - Nakon nekoliko nedjelja u kojima su odnose Hrvatske i Mađarske obilježili pozitivni rezultatu, prije nekoliko dana došlo je do zahlađenja odnosa.

Mađarski portal Index.hu piše kako je premijer Mađarske Viktor Orban izuzetno ljut na Hrvatsku zbog obnavljanja crvene potjernice za Zoltom Hernadijem. Mađarski premijer smatra da je Hrvatska tim potezom izdala Mađarsku.

Portal Index.hu i cijelu pozadinu odnosa Hrvatske i Mađarske, koja je na kraju i dovela do Orbanove ljutnje. Kako pišu, odnosi dvije države već neko vrijeme nategnuti su zbog slučaja Ina-MOL i hrvatskog zahtjeva za izručenjem Hernadija. Upravo je zbog toga prošle godine Mađarska blokirala ulaz Hrvatske u OECD.

Onda je 12. septembra došlo do preokreta. u Evropskom parlamentu je održano glasanje o pokretanju postupaka oduzimanja prava glasa Mađarskoj po članu 7 Evropskog ugovora. I dok je 448 poslanika glasalo protiv Orbana, odnosno za oduzimanje prava glasa, njih 197 je bilo protiv. Među njima je bilo i troje hrvatskih evroparlamentaraca iz HDZ-a.

Od tog dana, kako se navodi, odnos između dvije zemlje se promenio i vlada u Budimpešti je ukinula blokadu pristupa Hrvatske OECD. Index.hu piše kako je Orban tada očekivao da će Hrvatska u znak zahvalnosti da povuče potjernicu za Hernadijem, što se nije dogodilo.

"Hrvatska je ovaj problem digla na politički nivo", prenosi Indeks Orbanove riječi, te navodi da je mađarski premijer zaprijetio hrvatskim vlastima "još jačom reakcijom".

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije