Svijet

Orban pred Evropskim parlamentom: Neosnovane optužbe za Sorošev univerzitet

Orban pred Evropskim parlamentom: Neosnovane optužbe za Sorošev univerzitet
Orban pred Evropskim parlamentom: Neosnovane optužbe za Sorošev univerzitet

STRAZBUR - Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u Evropskom parlamentu da su "neosnovane" optužbe zakonom žele da zatvore univerzitet Džordža Soroša.

Dok je branio izmjene zakona, mađarski premijer nazvao je Soroša "finansijskim špekulantom" i poručio da se snažno protivi podršci koju on pruža kako bi Evropa bila otvorenija za imigracije, prenio je Rojters.

Orban je, ipak, naglasio da je "neosporna" posvećenost Mađarske Evropskoj uniji, ali je rekao da je Budimpešta u mnogim aspektima nezadovoljna radom EU i da želi reformu bloka.

Ranije danas objavljeno je da je EU pokrenula pravnu akciju protiv Mađarske zbog njenog novog zakona o visokom obrazovanju

Predsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je da je Evropska komisija uputila "formalno obaveštenje" Orbanovoj vladi, što je prvi korak u pravnoj akciji, prenosi AP.

Taj potez je, objasnio je Dombrovskis, zasnovan na "dubinskoj pravnoj projceni".

Evropska komisija smatra da bi taj zakon mogao da povredi evropska prava na pružanje usluga, ali i akademske slobode i pravo na obrazovanje.

Mađarska vlada će imati rok od mjesec dana da odgovori, a na osnovu reakcije Budimpešte, Evropska komisija će razmotriti dalje korake.

Mađarska je zakon o visokom obrazovanju usvojila ranije ovog mjeseca, a rektor Centralnoevropskog univerziteta (CEU) koji Soroš podržava, Majkl Ignatijef, rekao je da to znači da njegov kampus u Budimpešti možda neće moći da primi nove studente od 1. januara.

Ignatijef je juče uložio apel za pomoć Briselu, dan prije nego što će evropski poslanici raspravljati o postupcima vlade premijera Mađarske Viktora Orbana, i istakao da je odlučan da brani instituciju koju je osnovao Soroš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije