Svijet

Orban želi bolje odnose sa Moskvom

Orban želi bolje odnose sa Moskvom
Orban želi bolje odnose sa Moskvom

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban, koji smatra da je Evropa uvođenjem sankcija Rusiji "pucala sebi u nogu", izjavio je da će od ostalih članica EU zatražiti podršku za poboljšanje odnosa sa Moskvom.

Orban je na godišnjem okupljanju ambasadora Mađarske upozorio da je protiv daljnjeg otuđenja od Moskve, kojoj je EU uvela sankcije zbog situacije u Ukrajini.

"EU se svakim danom sve više udaljava od Rusije, što je loše ne samo za Mađarsku već i za cijelu EU. Moramo potražiti druge članice EU zainteresovane za usporavanje ili zaustavljanje ovog nepopularnog procesa separacije", istakao je Orban i dodao da, pošto centralnoevropske i istočnoevropske zemlje ne mogu da postignu konsenzus po ovom pitanju, ne mogu zajedno ni dijelovati.

Orban je naglasio da Poljska i baltičke zemlje pitanje Rusije najprije smatraju bezbjednosnim pitanjem, što nije slučaj sa Mađarskom, koja na Moskvu gleda kao na poslovnog partnera.

"Vrijednosti su važne, pošto NATO i EU imaju zajedničke vrijednosti, ali to ne znači da prema zemljama izvan našeg savezništva treba da se odnosimo na osnovu njihove političke kulture, institucija, demokratije ili drugih stavova", rekao je Orban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije