Svijet

Oštra reakcija Turske na izvještaj EK: Favorizuju balkanske zemlje

Oštra reakcija Turske na izvještaj EK: Favorizuju balkanske zemlje
Foto: N.N. | Oštra reakcija Turske na izvještaj EK: Favorizuju balkanske zemlje.

BRISEL - Ambasador Turske u EU Faruk Kajmakdži izjavio je da je Evropska komisija bila nepravedna prema Turskoj u najnovijem izvještaju o napretku u evrointegracijama.

On je istakao da se u izvještaju favorizuju balkanske zemlje.

Turski ambasador je u danas objavljenom intervjuu za EURACTIV.com rekao da je EK ignorisala poteškoće s kojima se Turska suočava i da je trebalo da Ankari pruži jasniju perspektivu pristupanja, kao što je to učinila za zapadni Balkan.

Kajmakdži je ocijenio postoje neki problemi u izvještaju EK, od kojih je jedan taj što pravi razliku između Turske i zapadnog Balkana.

"Zapravo, ne postoji opis zapadnog Balkana. Šta je južni Balkan, šta je sjeverni Balkan? Ne postoji takva definicija. Ako govorite o zemljama kandidatima, postoji samo pet kandidata i dva potencijalna kandidata, a jednog od njih čak ne priznaju sve članice EU", izjavio je Kajmakdži.

Izvještaj je, dodao je ambasador, trebalo da Turskoj da jasniju perspektivu pristupanja.

"Ako EU ne djeluje kao prava potpora, ne može da očekuje da bilo koja zemlja kandidat bude kredibilan kandidat. To je dilema za EU. Zašto je to (perspektiva) jasno dato za šest zemalja Balkana, a nije Turskoj, iako je Turska takođe kandidat?", upitao je turski zvaničnik.

Kajmakdži je kazao da što je veća podrška EU to će Turska spremnije i brže da sprovodi reforme i da usklađuje svoje zakone s evropskim pravom.

Drugi problem s izvještajem je, prema njegovim riječima, to što evropska strana nije u dovoljnoj mjeri razumjela probleme s kojima se Turska suočava.

Napominjući da organizacija imama Fetulaha Gulena (FETO), koju Ankara smatra terorističkom, predstavlja veliku prijetnju Turskoj, Kajmakdži dodaje i da su sirijski Kurdi napali Tursku više od 700 puta.

"To treba jasno razumjeti. Takođe moramo uzeti u obzir i sukobe oko Turske", rekao je Kajmakdži.

Na pitanje zašto EK nije vidjela napredak u demokratskim reformama u Turskoj, Kajmakdži je odgovorio da je period na koji se odnosi izvještaj bio "jedan od najtežih u istoriji" te zemlje, podsjećajući na pokušaj puča 15. jula 2016. poslije kojeg je u zemlji uvedeno vanredno stanje.

Istovremeno, dodao je, Turska se bori protiv Islamske države, Radničke partije Kurdistana i organizacija sirijskih Kurda.

Kada je u pitanju dio izvještaja o bilateralnim odnosima, Kajmakdži kaže da je "naravno potrebno" i "prirodno" da Turska ima dobre odnose sa svakom zemljom EU.

"Ali ne pomaže korišćenje ovog izvještaja ili institucije EU kao sredstva moći protiv zemlje kandidata u ime solidarnosti sa članicama EU nezavisno od toga da li je dotična članica u pravu ili ne. Mislim na Grčku i grčko-kiparsku administraciju. To stvara veće tenzije i dodatno komplikuje problem", izjavio je Kajmakdži za briselski Euraktiv.

Na pitanje da li smatra da je Rusija, u političkom i diplomatskom pogledu, trenutno bliža turskim interesima nego Evropa i SAD, Kajmakdži kaže da je Turska dio Zapada i Evrope, ali da se za sada, nažalost, saveznici na Zapadu "ne trude da ih razumiju i podrže dovoljno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije