Svijet

Otac Đokan Majstorović: Ne vjerujem da moje crkve više nema

Otac Đokan Majstorović: Ne vjerujem da moje crkve više nema
Otac Đokan Majstorović: Ne vjerujem da moje crkve više nema

BANJALUKA, NJUJORK - Sve mi se ovo čini kao jedan dugačak san, jedna noćna mora i ne mogu da verujem da gledam u moju crkvu, da je više nema, gde sam 18 godina služio.

Ovim riječima sa suzama u očima je otac Đokan Majstorović, rodom iz Vlasenice, u izjavi za "Nezavisne" opisao osjećanja kada je u nedjelju kasno uveče, na pravoslavni Vaskrs, vidio plamen i dim, koji je sukljao iz srpske pravoslavne crkve svetog Save u centru Menhetna u Njujorku.

"Zovu me ljudi ovde iz Amerike, iz Srbije, iz Republike Srpske, svi žele da znaju šta se desilo. Ovde su tri mašine za gašenje požara, još bacaju vodu na delove crkve gde smatraju da vatra nije u potpunosti ubijena. Treba još da se sipa. Niko ne može da pristupi blizu crkve, sve je blokirano, policija je okolo, tako da se još ništa ne zna", rekao je otac Đokan, koji se u trenutku razgovora s nama nalazio pored crkve, u apartmanu u kojem živi.

Crkva je izgrađena 1855. godine, a bila je i proglašena za jednu od kulturnih znamenitosti Njujorka

Za nesreću su mu javile komšije i čim je čuo otišao je do crkve, ali, kako kaže, u tom kratkom vremenu crkva je bila potpuno u plamenu. Kaže da je izgrađena 1855. godine, a zbog velike ljepote proglašena je i za jednu od kulturnih znamenitosti Njujorka. Ističe da je još rano za procjenu kolika su oštećenja, kao i šta je uzrok požara.

"Ne znamo ništa. Zidovi stoje. Sad će stručnjaci proceniti koliko su stabilni. Mi verujemo da može da se obnovi i da nije skroz otišla. Sačekaćemo izveštaj građevinara i čim budemo saznali šta se događa krenućemo da je obnovimo što pre", rekao je on i dodao da očekuje pomoć donatora za obnovu crkve, te da će o svemu javnost biti blagovremeno obaviještena. 

Američki mediji su opširno pisali o požaru u crkvi koja je bila pravi dragulj grada. Nalazi se pored samog Brodveja u blizini Pete avenije, kod Medison parka u srcu Menhetna. Izgrađena je u gotskom stilu, a SPC ju je od Protestantske crkve kupila 1943. godine. Na kupovini se angažovao vladika Nikolaj Velimirović, koji je uz pomoć vjernika i donatora sakupio potrebna sredstva. Nakon toga, crkvi su dodavani elementi vizantijskog stila, a postala je pravoslavni srpski misionarski centar i mjesto brojnih vjerskih i kulturnih manifestacija. "New York Times" je u svoju priču o požaru u crkvi stavio naslov "Plamen progutao istorijsku srpsku pravoslavnu crkvu na Menhetnu", "Washington Post" je svoj tekst naslovio sa "Plamen uništio istorijsku crkvu na svoj pravoslavni Uskrs", a "New York Daily" "Vatrogasci u borbi s vatrenom stihijom u srpskoj pravoslavnoj crkvi na Menhetnu". 

CBS News je priču o srpskoj crkvi u Njujorku povezao s još dvije pravoslavne crkve koje su izgorjele na Vaskrs, obje u Australiji. Mediji javljaju da se dosad ne zna uzrok ni za jedan od požara, te napominju da, srećom, ni u jednoj nije bilo ozbiljnijih povreda ljudi. Crkva u Melburnu pripadala je Grčkoj pravoslavnoj crkvi i bila je stara 115 godina, dok je crkva u Sidniju pripadala Makedonskoj crkvi i bila stara 126 godina. U međuvremenu, iz Rusije je stigla i još jedna vijest: čuveni manastir Valam na sjeveru Rusije takođe je progutao plamen tokom jutarnje vaskršnje liturgije. Crkva je sagrađena u 19. vijeku.

 

Izjava oca Đokana Majstorovića za Nezavisne novine i NES radio:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije