Svijet

Otkrivena tajna uspjeha nacista u "blickrigu"

Otkrivena tajna uspjeha nacista u "blickrigu"
Otkrivena tajna uspjeha nacista u "blickrigu"

Maginotova linija koja je trebala spriječiti novi prodor Nijemaca u Francusku, jedna je od najvećih istorijskih strateških vojnih grešaka. Njemački komadanti, svjesni postojanja te linije, tražili su drugi smjer prodora. Konfiguracija terena je bila jasna, to je bilo jedino moguće napraviti preko Ardena.

Adolfu Hitleru se dopalo ta ideja, ali postojao je problem. Put se nije mogao preći brzo, a imali su problem jer su morali da vojnike odmore jedan dan. Ako to urade onda bi saveznici dali dovojno vremena da se pregrupišu i zaustave njemačku vojsku na brdima.

Međutim, kako tvrdi Norman Ohler, autor knjige “Blitzed”, rješenje je brzo pronađeno. Vojnici koji su učestvovali u operaciji dobili su pervitin, navodno lijek, a ustvari su dobili drogu koja podiže fizičke i psihičke sposobnosti pojedinca tako da su uspjeli preći Ardene bez potrebe za snom i odmorom.

Među onima koji su popili dovoljno dozu pervitina bio je i sam Romel, komadant tenkovske divizije.

Ohler je u svom djelu istražio kako su nacisti koristili razne oblike droge tokom rata, iako su nakon dolaska na vlast 1933. godine povezali drogu sa Židovima i odlučili je izbaciti iz čistog arijevskog života.

Jan Keršo, jedan od vodećih svjetskih autoriteta za Hitlera i nacističku Njemačku, opisuje “Blitzed” kao ozbiljno naučno djelo.

(Jutarnji list)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije