Svijet

Otmičar identifikovan kao Iranac Man Haron Monis

Otmičar identifikovan kao Iranac Man Haron Monis
Otmičar identifikovan kao Iranac Man Haron Monis

Naoružani muškarac koji već 15 sati kao taoce drži zaposlene i goste jednog kafića u Sidneju, identifikovan je kao iranski izbjeglica Man Haron Monis.

Monis, koji sebe naziva šeikom, bio je osuđen za seksualne napade i poznat je po tome što australijskim vojnicima šalje pisma s porukama mržnje.

Australijski mediji veliki značaj daju identitetu otmičara. Mani Harun Moris (49), rođen kao iranski šiit prešao je u sunitske muslimane i pridružio se borcima Islamske države. Samozvani "šeik Haron" ima vlastiti sajt sheikhharon.com na kome objavljuje prijetnje zapadnim zemljama.  List "The Age" piše da Mani ima još jedan identitet Mohamad Hasan Montegi, te da je rođen u Iranu, a donedavno je živio u južnom dijelu Sidneja.

"Sada više nema operativnog razloga da to ime zadržavamo za sebe", rekao je Rojtersu policijski zvaničnik koji je želio da ostane anoniman, a prenosi RTRS.

Više od 40 australijskih islamskih organizacija osudilo je otmicu.

"Odbacujemo svaki pokušaj oduzimanja ljudskih života bilo kojeg ljudskog bića, te izazivanje straha i užasa u srcima", objavile su muslimanske organizacije u zajedničkom saopštenju navodeći da je otmica "čin dostojan prezira".

Kako su ranije prenijele agencije, otmičar je upozorio da su u kafeu postavljene dvije bombe, a u centru grada još dvije, i zatražio da mu se donese zastava "Islamske države" i da mu se omogući da razgovara sa australijskim premijerom Tonijem Abotom.

Kompanija "Lint", u čijem kafiću su oteti ljudi, saopštila je da vjeruje da se u objektu nalazi 10 zaposlenih i 30 gostiju.

Izvještači sa lica mjesta navode da je do sada šest lica istrčalo iz kafića. Prvo su istrčala trojica muškaraca, gotovo šest sati nakon što je počela talačka kriza, a oko sat vremena kasnije kafić su, trčeći,  napustile i tri žene.

Nije poznato da li su oni pobjegli ili ih je napadač pustio.

Među ženama koje su pobjegle su i dvije radnice kafića, jer  su izvještači sa terena uslikali njihove kecelje sa natpisom "Lint".

TV stanica "Kanal 10" prenijela je da su njeni novinari razgovarali sa dvoje otetih u kafiću "Lint" koji su rekli da otmičar ima "seriju zahtijeva".

"Oni su naveli da su podmetnute četiri bombe - dvije unutar kafića , a druge dvije u sidnejskoj poslovnoj četvrti", stoji na Tviter nalogu TV stanice.

Za sada nema nikakve potvrde iz policije o zahtjevima otmičara.

Centralni sidnejski trg je evakuisan, a više stotina policajaca okružilo je kafić-prodavnicu čokolade "Lint", u kojoj prestrašeni taoci na prozoru drže crnu zastavu sa bijelim arapskim slovima.

Svjedoci navode da je riječ o zastavi "šhahada", islamskoj afirmaciji vjere u islam, na kojoj piše: "Nema Boga do Alaha, Mumamed je božji glasnik".

Zaposleni iz obližnjih kancelarija su evakuisani, a policija je  od građana zatražila da ostanu unutra i da se ne približavaju prozorima.

Prostor oko kafića potpuno je okružen policijom.

Zamjenica policijskog komesara države Novi Južni Vels Ketrin Bern rekla je da su policijski pregovarači uspostavili kontakt sa otmičarem, ali da i dalje ne znaju motiv zbog koga se odlučio na otmicu zaposlenih i gosta koji su se zatekli u  kafiću.

Sjedinjene Države su evakuisale Konzulat u Sidneju, koji se nalazi u blizini kafića, prenosi Rojters. Konzulat je američke građane upozorio da budu na oprezu. Vazdušni saobraćaj iznad Sidneja je zatvoren, radi eventualnog djelovanja policijskih helikopterskih jedinica.

Ubrzo poslije vijesti o otmici, evakuisana je i čuvena Sidnejska opera zbog, navodno, sumnjivog paketa koji je pronađen u zgradi. Snage za razbijanje demonstracija nalaze se ispred Opere.

Vlada Australije još ranije je upozorila na opasnost od napada od džihadista koji se vraćaju u tu zemlju iz Iraka i Sirije.

Američki predsjednik Barak Obama obaviješten je o talačkoj krizi u Sidneju, saopštio je zvaničnik Bijele kuće.

Nekoliko talaca pobjeglo iz kafica

Nekoliko talaca pobjeglo je iz kafica prije nekoliko trenutaka.

Manny Conditsis, bivši Monisov advokat, kazao je kako opsada nije djelo organizovane terorističke skupine.

"Njegova ideologija je toliko jaka i snažna da mu zamagli zdrav razum i objektivnost. Ovo nije organizirani teroristicki čin", kazao je Conditsis za ABC News.

Policija ušla u kafić

Mediji javljaju da je policija ušla u kafić i otvorila vatru.

Vezane vijesti:

Taoci držali ruke na prozorima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije