Svijet

Otmičari ubijeni, tužilac preminuo

Otmičari ubijeni, tužilac preminuo
Otmičari ubijeni, tužilac preminuo

ISTANBUL - Dva člana ljevičarske grupe koji su držali tužioca kao taoca u zgradi suda u Istanbulu ubijeni su u policijskoj akciji, javio je šef istanbulske policije.

Kako ističu bolnički izvori, istanbulski tužilac je preminuo.

"Preminuo je kad je stigao u bolnicu. Dali smo sve od sebe da ga spasemo", rekao je zvaničnik iz bolnice "Florens Najntingejl", prenose agencije.

Smrt tužioca potvrdili su i turski šef diplomatije i premijer.

Zvaničnici su ranije saopštili da je Kiraz odmah prebačen u bolnicu, gdje je na operaciji.

Šef policije Selami Altunok rekao je da je policija pregovarala sa otmičarima šest sati prije nasilnog kraja talačke krize.

On je dodao da su bezbjednosne snage pokrenule akciju spasavanja pošto su se iz zgrade suda čuli pucnji, prenijela je agencija Rojters.

U toku dana, kako su prenijele agencije na osnovu izjave svjedoka, u zgradi suda odjeknula je i eksplozija.

Tužilac Mehmet Selim Kiraz je zadobio tri prostrelne rane iz vatrenog oružja, ali za sada nije poznato da li su ga ranili otmičari ili policija, tokom akcije.

Tužioca su oteli članovi Marksističke revolucionarne narodnooslobodilačke partije Front koji su ubijeni u akciji policije, pošto je prethodno istekao rok koji su dali za objavljivanje imena policajca odgovornog za smrt 15-ogodišnjeg Berkina Elvana.

Dječak je preminuo u martu prošle godine poslije 269 provedenih dana u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom ljeta 2013.

Radikalni ljevičari su tužioca napali u njegovoj kancelariji, gotovo simultano sa velikim kolapsom u snabdijevanju električnom energijom u Istanbulu.

Iako za sada nema nikakvih preciznijih informacija, niti se nadležni oglašavaju, sumnja se da su radikalni ljevičari izazvali prekid snabdijevanja električnom energijom kako bi mogli da unesu oružje pored detektora za metal u zgradu Tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije