Svijet

Otpočela vojna vježba u zapadnoj Ukrajini

Otpočela vojna vježba u zapadnoj Ukrajini
Otpočela vojna vježba u zapadnoj Ukrajini

KIJEV - Vojna vježba predvođena Sjedinjenim Američkim Državama otpočela je danas u zapadnoj Ukrajini, a na njoj učestvuju vojnici iz 15 zemalja.

U vojnoj vežbi  "Brzi trozubac 14", nedaleko od zapadnog ukrajinskog grada Ljvova, učestvuje i 200 američkih vojnika, prenijela je agencija AFP.

Pentagon je ranije saopštio da vojnike šalje na vojnu vežbu u Ukrajini kao znak solidarnosti sa Kijevom.

Oštre borbe izbile su u nedjelju oko aerodroma u Donjecku, a tokom cijelog dana čula se paljba iz automatskog oružja i eksplozije granata dok su se oblaci crnog dima nadvijali nad gradom, prenijela je francuska agencija.

Savjet Donjecka saopštio je da je bilo šest civilnih žrtava, a situaciju u gradu opisao je kao "kritičnu".

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i njemačka kancelarka Angela Merkel "izrazili su zabrinutost" zbog kršenja primirja tokom telefonskog ragovora u nedjelju uveče, saopštila je kancelarija ukrajinskog predsjednika.

Rusija je u subotu poslala humanitarni konvoj od 220 kamiona u Lugansk, koji je nedjeljama bez vode i električne energije.

Ukrajina, koja nije dala dozvolu za prolaz konvoja, izrazila je zabrinutost da bi kamioni mogli da budu paravan za snabdijevanje proruskih snaga.

Kijev optužuje proruske snage da krše primirje i da intenziviraju napade na položaje vladinih snaga u istočnoj Ukrajini.

"Terorističke akcije prijetnja su realizaciji mirovnog plana ukrajinskog  predsjednika", rekao je portparol bezbjednosnih snaga Volodimir Poljovj.

Proruske snage to negiraju i tvrde da ukrajinska vojska krši primirje.

Primirje je prvi korak u naporima ka uspostavljanju trajnog mirovnog sporazuma i okončanja petomjesečnog konflikta u kojem je više od 2.700 ljudi izgubilo život.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužuje Vašington da pokušava da iskoristi krizu "radi razbijanja ekonomskih veza između EU i Rusije".

Ukrajinski konflikt je, kako je istakla francuska agencija, izazvao najveću krizu u odnosima istok-zapad od završetka Hladnog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije