Svijet

Otvorena birališta za parlamentarne izbore u Nigeriji

Otvorena birališta za parlamentarne izbore u Nigeriji
Otvorena birališta za parlamentarne izbore u Nigeriji

ABUDŽA - Širom Nigerije jutros su otvorena birališta na parlamentarnim i lokalnim izborima za guvernere u 29 od 36 država, za naredne četiri godine, na kojima pravo glasa ima 68,8 miliona birača.

Parlamentarni izbori se održavaju poslije pobjede opozicije u predsjedničkoj trci bez presedana, prije dvije nedjelje, prenosi AFP.

Glavna opoziciona stranka Nigerije Svi naprednjaci (APC) nastoji da dobije kontrolu nad više država, poslije pobjede predsjedničkog kandidata Muhamada Buharija, koji je njen kandidat, nad aktuelnim predsjednikom Gudlakom Džonatanom.

Vladajuća narodna partija (PDP) se nada da će zadržati vlast u 21 državi, ali su Svi naprednjaci, koji sada kontrolišu 14 država, sve jači.

Najveća pažnja će biti usmjerena na finansijski centar Lagos i južnu državu Rivers, koja je veliki proizvođač nafte i gdje postoji animozitet između APC-ovog guvernera Akinvunmija Rotimija Amećija i sadašnjeg predsjednika Džonatana.

Prisutne su i velike tenzije zbog prozivanja opozicije zbog namještanja predsjedničkih izbora, što je dovelo do straha od nasilja.

Nigerijska policija i službe bezbjednosti su ograničile kretanje vozila u zemlji, tokom trajanja izbora i zatvorili su kopnene granice zemlje.

Strahuje se i da bi ekstremistička organizacija Boko Haram mogla da iskoristi izbore kako bi izvršila napade.

Novoizabrani predsednik Buhari će preuzeti dužnost 29. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije