Svijet

Ovo je heroj koji je izgubio život spasavajući dječake iz pećine

Ovo je heroj koji je izgubio život spasavajući dječake iz pećine
Foto: Ilustracija | Ovo je heroj koji je izgubio život spasavajući dječake iz pećine

BANGKOK - Slavlje zbog sretnog ishoda spasavanja dvanaestorice dječaka i njihovog trenera iz poplavljene pećine na Tajlandu pomiješano je s dozom tuge, ali i zahvalnosti i poštovanja prema heroju koji je dao svoj život za ovu misiju.

Saman Kunan, bivši pripadnik tajlandskih mornaričkih specijalaca, elitnog odreda Seal kakav ima i američka mornarica, nije više bio u službi, ali poginuo je na zadatku.

Kada su dječaci i njihov fudbalski trener pronađeni živi u poplavljenoj pećini na Tajlandu, pridružio se svojim bivšim kolegama u misiji spasavanja kao volonter. 

Tridesetosmogodišnji Saman izgubio je život na povratku od tačke na kojoj su se dječaci i trener sakrili od vode prema baznoj stanici koju su spasioci uspostavili blizu pećine.

Kao i drugi spasioci u toj fazi akcije, nosio je hranu zarobljenoj djeci i treneru te postavljao kanistere s kiseonikom duž rute kojom je djecu trebalo izvući, kroz često ekstremno uske, slabo vidljive i do vrha poplavljene prolaze kroz koje se može proći jedino ronjenjem. Ukupna dužina rute od ulaza u pećinu do tačke na kojoj su djeca pronađena iznosi čak četiri kilometra, a njen najveći dio je pod vodom.

Na povratku, vjerovatno zbog krive procjene ili zbog nepredviđenog zadržavanja, ostao je bez kiseonika i izgubio je svijest. Uskoro ga je pronašao ronilački partner i pokušao da ga oživi, ali bez uspjeha. Sve se dogodilo oko dva sata ujutro u petak. 

"Iako smo izgubili jednog čovjeka, i dalje imamo vjere da nastavimo svoj posao", rekao je tada zapovjednik odreda Seal Apakorn Jukongkaev.

"Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Nastavićemo dalje", dodao je odlučno.

Obećao da će vratiti klince kući

"Čak i kad je napustio jedinicu Seal, ostao je u kontaktu i zadržao veze s bivšim kolegama. Uvijek je učestvovao u aktivnostima jedinice do posljednjeg daha. Saman nas je napustio dok je radio kao ronilac i u vrijeme kad su svi ronioci udružili snage kako bi ispunili misiju. Njegov napor i odlučnost uvijek će ostati u srcima svih ronilaca", napisala je tajlandska jedinica Seal u svojoj izjavi povodom gubitka bivšeg člana. 

Ova tužna vijest postala je još tužnija kada se u medijima pojavio snimak u kojem Kuman obećava da će on i njegove kolege "vratiti klince kući". On, nažalost, nije uspio, ali njegove kolege su ipak ispunili njegovo obećanje, zahvaljujući i njegovom doprinosu.

Saman je bio pripadnik elitnog odreda Seal do 2006. godine, kad je otišao da radi na aerodrom "Suvarnabhumi" u Bangkoku kao spasilac.

Samanu je počast odala i njegova ekipa za avanturističko trčanje, kojim se profesionalno bavio od 2012. Četiri puta je pobijedio u "Bangkok Challenge" trci i još četiri puta u "River Kwai Trophy Adventure" trci, piše "South China Morning Post".

Strastveni trkač, trijatlonac, biciklist

Prije toga se takmičio u trijatlonu, a takođe se, sve do smrti, bavio i planinskim biciklizmom.

"Nikad nećemo zaboraviti tvoj entuzijazam, moć, strast i ljubaznost", napisao je "North Face Adventure Team".

Njegov timski kolega Stun Tsang Siu-keung rekao je za ove kineske novine da je Saman "pravi heroj" i da ne može vjerovati da su vijesti o njegovoj smrti istinite.

"Vrlo sam ponosan što sam bio njegov timski kolega i što sam ga poznavao. U mom sjećanju on je vrlo sretan čovjek i uvijek sa smiješkom na licu. Nikad neću zaboraviti njegovu veliku strast prema životu i sportu i njegovu ljubaznost", dodao je Tsang.

Njegovo tijelo je iz Čijang Raija vraćeno u rodni grad Roi Et, gdje mu je upriličena sahrana pod pokroviteljstvom tajlandskog kralja. 

Gunanova tragična smrt je pokazala koliko je ova spasilačka misija bila opasna, tim više što je spasavanje djece iz poplavljene pećine bilo praktično bez presedana. To je potvrdio i srpsko-danski ronilac Ivan Karadžić, koji se s brojnim drugim roniocima volonterima pridružio spasavanju tajlandske djece. 


A šta je spasilac srpskog porijekla Ivan Karadžić rekao možete da pročitate klikom OVDJE.


Srećom, ali prije svega zahvaljujući nevjerovatnoj profesionalnosti i požrtvovnosti tajlandskih spasilaca i njihovih kolega volontera iz SAD-a, Velike Britanije, Danske i drugih zemalja, misija je u utorak uspješno privedena kraju.   

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije