Svijet

Ovo su Asadovi specijalaci koji su izvukli ruskog pilota (FOTO)

Ovo su Asadovi specijalaci koji su izvukli ruskog pilota (FOTO)
Ovo su Asadovi specijalaci koji su izvukli ruskog pilota (FOTO)

DAMASK - Prve fotografije specijalaca sirijske armije koji su prije dva dana izvršili operaciju 4-5 kilometara iza neprijateljske linije da bi spasli preživjelog od dvojice ruskih pilota, čiji je "suhoj" oborila turska vojska, osvanule su na Twiteru.

Ovi hrabri komandosi snimljeni su poslije spasilačke akcije u Latakiji.

Prevodilac na turski i 11 članova elitne jedinice vojne obavještajne službe, infiltrirali su se 4-5  kilometara unutar neprijateljskih položaja u regionu Al-Atira i spasili pilota, piše sirijski list Al-Vatan, a prenosi AFP, navodeći da je riječ o novoj taktici vladinih snaga.

Specijalci su krenuli u akciju pošto je Turska oborila ruski avion u utorak ujutro, primoravši dvojicu pilota da se katapultiraju sa padobranima iznad teritorije koju drže pobunjenici protiv Bašara al Asada.

Al-Atira je područje u provinciji Latakija oko 12 kilometara od granice sa Turskom.

Kapetan aviona je već poginuo u paljbi koju su otvorili pobunjenici ali ruski dron je snimio navigatora Konstantina Muraktina kako se krije na zemlji.

"Ruski dron je obavijestio sirijske specijalne snage o lokaciji pilota kao i gdje se nalaze terorističke jedinice," piše Al-Vatan. On je uočen zahvaljujući svom GSP-u.

Šifra koju su Sirijci koristili da bi navigatoru pokazali da su spasioci bila bila "Kosta", od Konstantin, i sirijska zastava. Spasilački tim se sukobio sa pobunjenicima tokom 12-časovne operacije, ali su uspjeli da spasu Muraktina, kome je bila povrijeđena noga.

Oba ruska pilota su se katapultirala, ali samo jedan je preživio

U jučerašnjem obraćanju ruskim državnim medijima navigator nije saopštio detalje operacije spsavanja u koju su, prema tvrdnjama ruske vojske, bili uključeni i ruski specijalci.

"Generalno se dobro osjećam. Vojni ljekari čine čuda," rekao je on novinarima u bazi Hmejmim.

Rusija nije objavila ime ubijenog pilota, premda je predsjednik Vladimir Putin rekao da će on biti posthumno odlikovan najvišim priznanjem - medaljom Heroja Rusije. Muraktin će takođe dobiti medalju, kao i vojnici koji su bili uključeni u operaciju spasavanja uključujući jednog koji je poginuo u prinudnom slijtanju helikoptera pogođenog u paljbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije