Svijet

Pacovi inteligentniji od menadžera s Vol strita?

Pacovi inteligentniji od menadžera s Vol strita?
Pacovi inteligentniji od menadžera s Vol strita?

U bliskoj budućnosti vodeće stručnjake i menadžere sa Vol strita mogli bi da zamijene pacovi.

Oni bi, sudeći po rezultatima nedavno izvedenog eksperimenta, mogli s lakoćom da obavljaju poslove trgovaca na robnim i finansijskim berzama. Direktor projekta koji se bavi istraživanjem pacova trgovaca Mihael Markovići kaže da je uz pomoć ovih životinja uspio da postigne bolje rezultate u trgovanju na finansijskim tržištima nego s vodećim menadžerima hedž-fondova.

"Istraživanje sam započeo zbog toga što sam shvatio da bi svaki posao koji ne uključuje interakciju između ljudi mogao da se zamijeni mašinama", kaže Mihael Markovići.

U ovom slučaju, eksperiment je, umjesto s mašinama, radio s pacovima. Posao trgovaca na berzi privukao ga je zbog želje da dokaže da je rad tih visokoplaćenih stručnjaka baziran isključivo na prepoznavanju određenih obrazaca i da pacovi mogu da ga rade čak i bolje od ljudi.

"Pacovi imaju veoma razvijenu sposobnost prepoznavanja obrazaca, pogotovo u muzici i slikama. Upravo to sam iskoristio u eksperimentu i naučio pacove da prepoznaju tendencije kretanja tržišnih cijena. Bilo je potrebno prebaciti informaciju s tikera berze u specijalne melodije, imajući u vidu da pacovi veoma dobro reaguju na zvuke - a pogotvo na zvuk klavira. Tonovi su se mijenjali u skladu s promjenama cijena na berzi - kada bi cijena skočila i ton bi porastao, i obrnuto, a u zavisnosti od vremenske razlike između transakcija zavisio je i modalitet odsviranih tonova."

Ovaj naučnik kaže da su pacovi morali da prolaze specijalne pripreme tako što im je puštana melodija za oko 100 transakcija dnevno, a oni su morali nakon svake odsvirane melodije da donesu odluku šta će uraditi.

U kavez su postavljena dva dugmeta - zeleno i crveno. Kada god bi pacovi čuli melodiju morali bi da pritisnu određeno dugme u skladu s tim da li će tržišna cijena određenog proizvoda porasti ili pasti. Za svaku dobru odluku dobijali bi nagradu u vidu hrane, dok bi za svaku pogrešnu dobijali kaznu u vidu slabog elektrošoka. Na taj način pacovi su mogli jako brzo da napreduju i da pamte samo obrasce zahvaljujući kojima bi stalno donosili isključivo dobre odluke. Konačni rezultati bili su zapanjujući. Nakon 12 nedjelja izdvojili su se napredni pacovi koji su donosili samo dobre odluke, koje je on nazvao superpacovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije