Svijet

Pad popularnosti desničara u Njemačkoj

Pad popularnosti desničara u Njemačkoj
Pad popularnosti desničara u Njemačkoj

BERLIN - Evroskeptički raspoložena i desničarski orijentisana ''Alternativa za Njemačku'', koja je do skoro pretila da ''pomrsi konce'' velikim, narodnim partijama, osvojila bi, kada bi u nedjelju bili izbori, svega još sedam procenata, pokazuje današnja anketa Instituta za demoskopiju Alenzbah.

Ovo je najlošiji rezultat te partije desničara, koja sebe naziva modernim konzervativcima, od izbijanja izbegličke krize u novembru 2015. godine, što pokazuje da njemačko biračko tijelo koje je nekad bilo raspoloženo da ovoj partiji dobrostojećih muškaraca da čak i do 13 odsto glasova, izgleda, mijenja svoj stav prema ključnim temama ove partije.

''AfD'' se, između ostalog, zalaže da ukidanje evra, uvođenje zabranje nošenja marame, igra ''na kartu'' antiislamizna, ima sporan odnos prema izbjeglicama i strancima, ali i istoriji. . . .

Ova anketa je sprovedena neposredno prije izbora u pokrajini Sar, gdje je ubedljuvo pobijedila Hrišćansko-demokratska unija kancelara Angele Merkel, kancelarski kandidat socijaldemokrata Martin Šulc ''pao na ispitu'', a ''AfD'' jedva prešla cenzus od pet odsto za ulazak u parlament, što je izazvalo diskusije o tome koliko su, zapravo, jaki evroskeptici.

Šef bavarske vlade i Hrišćansko-socijalne unije Horst Zehofer, političar ogromnog iskustva i moći koga nazivaju i ''bavarskim kraljem'' ocijenio je da se može desiti da ''AfD'' na septembarskim izborima ni ne uđe u Bundestag.

Zehofer je među prvim političarima koji javno sumnjaju u mogućnost ulaska u Bundestag ove partije kojoj je na prošlim saveznim izborima ''za dlaku'' promaklo da postane parlamentarna stranka na saveznom niovu.

''AfD'' je, međutim, već ušla u 11 od 16 njemačkih pokrajinskim skupština.

Ta partija, koja je uzburkala njemačku političku scenu, podijelila društvo i uznemirila muslimane, svakodnevna je tema u njemačkim medijima, a i sama Merkelova je zbog ''AfD'' zaradila žestoke kritike od sopstvenog ministra, što se u njemačkoj političkoj realnosti veoma rijetko viđa.

Ministar saobraćaja Aleksandar Dobrint iz CSU, ''sestrinske'' partije svenjemačke CDU. oštro je, naime, prije izvjesnog vremena kritikovao Merkelovu i njenu politiku prema izbjeglicama i prebacio joj krivicu za ''AfD''.

''CDU sebe već godinama ne doživljava kao partiju desnog centra'', rekao je Dobrint, ocijenivši da je to dovelo do toga da jedna grupa birača sebe više ne može da pronađe u političkim debatama i da se okreću ka ''AfD''.

Kakvu će političku sudbinu imati stranka, koja za sebe tvrdi da su konzervativci, okrenuti porodičnim vrijednostima, a ne desni ekstremisti, pitanje je koje kako se približavaju izbori sve više zaokuplja pažnju istraživaca političkog života Njemačke, posebno što u politici ne postoji ''formula''- kada nestane uzrok, nestaće i posljedica, kada nestanu izbjeglice, nestaće i ''AfD''.

Savezni izbori za pola godine

Do saveznih izbora ima još pola godine, a ova anketa pokazuje da će na izborima za Bundestag demohrišćani Merkelove i socijaldemokrate njenog ''izazivača'' Šulca biti najjače partije - demohrišćani bi dobili 34 odsto, a SPD 33 odsto, tako da se razlika između te dvije stranke smanjuje.

Treća po snazi politička partija u Bundestagu, za koju bi glasalo nepromjenjenih osam odsto Njemaca, jeste Ljevica, nasljednica bivših istočno-njemačkih komunista i popularna naročito među socijalno nižim slojevima.

Zeleni, koje je nekada vodio bivši šef njemačke diplomatije Joška Fišer, a danas prvi Njemac turskog porekla na čelu jedne stranke, Džem Ezdemir, dobili bi 7, 5 odsto glasova, pokazuje anketa.

I liberali, bivših šefova diplomatije Hansa-Ditriha Genšera i Gvida Vestervela, ponovo bi mogli da uđu u Bundestag.

Liberale, koji su na prošlim izborima po prvi put u poslijeratnoj istoriji zemlje ostali van Bundestega, danas vodi mladi i rječiti Kristijan Lindner koji nastoji da spase stranku od tihog zaborava i izvuče iz izgubljenog poverenja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije