Svijet

Paneta: Bez jednostranog smanjivanja nuklearnog arsenala

Paneta: Bez jednostranog smanjivanja nuklearnog arsenala
Paneta: Bez jednostranog smanjivanja nuklearnog arsenala

OTAVA - Američki ministar odbrane Leon Paneta izjavio je danas da SAD neće jednostrano smanjivati svoj nuklearni arsenal, nakon što je američki predsjednik Barak Obama rekao da njegova zemlja ima više ovog oružja nego što joj je potrebno.

"Predsjednik uvijek pokušava da vidi šta možemo da učinimo kako bismo smanjili naš nuklearni arsenal", rekao je Paneta na putu za Otavu, gdje će se sastati sa kanadskim i meksičkim kolegama, javila je agencija Frans pres.

"Izvršili smo reviziju nuklearnog oružja i predstavili mu opcije, ali želim da jasno stavim do znanja da te opcije ni u kom pogledu nisu jednostrane, već su zasnovane na potencijalnim bilateralnim pregovorima s Rusima", istakao je Paneta.

Obama je juče, prvog dana samita o nuklearnoj bezbjednosti u Seulu, izjavio da SAD, sa 1.500 komada raspoređenog nuklearnog oružja i 500 bojevih glava, imaju "više nuklearnog oružja nego što je potrebno".

"Čvrsto vjerujem da možemo da obezbijedimo sigurnost SAD i naših saveznika, održimo snažnu protivtežu svakoj prijetnji, a da i dalje smanjujemo naš nuklearni arsenal", kazao je američki predsjednik, ističući da će se SAD u pregovorima sa Rusijom zalagati i za smanjenje taktičkog oružja namijenjenog za upotrebu na bojištima i rezervnih bojevih glava.

Obama je obećao da će se založiti za novu inicijativu za kontrolu naoružanja na sastanku u maju sa premijerom i budućim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i izrazio je uvjerenje da SAD i Rusija, koje su potpisale sporazum o kontroli naoružanja 2009. godine, mogu da nastave s napretkom u cilju smanjenja nuklearnih zaliha.

SAD i Rusija su dvije najveće nuklearne sile u svijetu.

Posjeduju na hiljade nuklearnih bojevih glava i arsenale koji bi, kako tvrde zagovornici kontrole naoružanja, mogli više puta da unište cijeli svijet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije