Svijet

Papa Franja: Ne razmišljam o ostavci

Papa Franja: Ne razmišljam o ostavci
Papa Franja: Ne razmišljam o ostavci

RIM - Papa Franja ne razmišlja o ostavci i, kako je saopštio, spreman je da "ide dalje" na svom teškom zadatku vođenja Crkve sa 1,2 milijarde vjernika, saopštila je danas Sveta Stolica.

Papa je to rekao, kako se navodi, sinoć učesnicima 6. svjetskog kongresa Papinske zadužbine "Skolas Okurentes", koji se održava u Vatikanu, a kome su, između ostalih, prisustvovali u svetu poznati glumci Selma Hajek, Džordž Kluni i Ričard Gir, te mladi "jutjuberi".

Sedamdesetdevetogodišnji Sveti Otac, porijeklom Italijan, rođen u Argentini, je odgovarajući na pitanja učesnika kongresa rekao da "nije razmišljao o ostavci" zbog, kako je naveo, svojih odgovornosti.

"Priznajem vam: nisam mislio da ću biti izabran i to je za mene bilo iznenađenje. No Bog mi je nakon toga dao mir koji još traje. I to me podstiče da idem dalje, to je milost koju sam primio", rekao je odgovarajući na pitanje učesnika kongresa.

Inače, papa Franja je na konferencijama za medije posljednjih godina više puta spominjao mogućnost da se odrekne službe poput svog prethodnika Benedikta XVI. koji je, rekao je, ustanovio naziv "pape emeritusa".

Međunarodna univerzitetska mreža "Skolas Okurentes", koju Papa podržava od njenog osnivanja, pozvala je mlade širom svijeta da na mrežnoj stranici "Ask Pope Francis" postavljaju pitanja Svetom Ocu.

Nedavno su, naime, mediji objavili da je plan rada pape Franje za 2017. godinu potpuno prazan, što, kako tvrde, nije normalno u vatikanskom programu.

Švicarski portal Tagesancajger najavio je takođe nedavno mogući odlazak Pape Franje slijedeće godine u penziju. Članak je prenio i seriozni, te vrlo cijenjeni Kath.net portal. Ma koliko ta vest bila uznemirujuća za mnoge katolike širom svijeta ona na neki način i nije bila iznenađujuća.

Sam papa Franjo je u jednom intervjuu izjavio da će njegov pontifikat trajati kratko, dvije do tri godine. Godine 2014. 77­ godišnji Franjo prvi je put prognozirao nešto što je škiralo čitav svijet.

Najavio je svoj odlazak, koji bi se, po njegovom sudu, mogao dogoditi za dvije do tri godine. I dok su mediji tada govorili da je papa najavio vlastitu smrt, u istom je razgovoru spomenuo i odlazak u penziju.

Rekao je to papa u Vatikanu nakon povratka iz Južne Koreje kada su ga novinari upitali kako objašnjava svoju globalnu popularnost, koja je bila evidentna i tokom njegovog petodnevnog boravka u Južnoj Koreji.

”Ja to promatram kao velikodušnost Božjeg naroda. Trudim se misliti na svoje grijehe i pogreške, i ne biti ponosan. Znam da će to trajati kratko vrijeme. Dvije ili tri godine i onda ću biti u ''Očevoj kući”'', rekao je tada papa Franjo i ostavio svijet bez reči.

Jer, nikome nije bilo jasno o čemu papa točno govori.

Je li već tada, na samom početku pontifikata sam sebi prorekao budućnost, pitali su tada mediji ili je, možda, govorio o smrti, ljudskim očima ne vidljivim silama koje će ga maknuti, ili pak o odlasku u penziju. Nikome nije bilo jasno.

Vijesti iz Vatikana navodno govore da njegova putovanja za slijedeću godinu nisu uopšte potvrđena. Štaviše, njegov plan rada za 2017. je u potpunosti prazan, a to nikako nije nešto što je ''normalno'' u vatikanskom programu.

Mediji istovremeno podsjećaju da papa krajem ove godine puni 80 godina, da se teško kreće i da teško tiše s obzirom na to da mu je još u mladosti odstranjeno jedno plućno krilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije