Svijet

Papa Franjo: Rat nije način suprotstavljanja nepravdi

Papa Franjo: Rat nije način suprotstavljanja nepravdi
Papa Franjo: Rat nije način suprotstavljanja nepravdi

VATIKAN - Rat nije način suprotstavljanja nepravdi, rekao je danas poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo, što agencija Frans pres tumači kao dodatno distanciranje od bilo kakvog vjerskog prosuđivanja američkih napada u Iraku.

"Rat nikad nije ispravan način da se ispravi nepravda. Rat ljude uvlači u spiralu nasilja, koje je teško kontrolisati. On donosi uništenje koje će morati da ispravljaju generacije i otvara put za još teže sukobe i nepravde", poručio je papa Franjo u obraćanju pripadnicima Zajednice Svetog Euđidija u Antverpenu, u Belgiji.

Vatikan je prošlog mjeseca na neki način odobrio vazdušne napade protiv Islamske države, kada ih je predstavnik Svete stolice u Ujedinjenim nacijama opisao kao "najvjerovatnije neophodne".

Odmah zatim, papini komentari su unijeli zabunu po pitanju stava Rimokatoličke crkve.

Direktno upitan da li bi podržao napade SAD u Iraku, kako bi zaštitio hrišćane u toj zemlji, papa Franjo je odgovorio: "U slučajevima nepravedne agresije mogu da kažem samo: Dopušteno je zaustaviti agresora."

Papa je, međutim, dodao: "Podvalačim riječ - zaustaviti. Ne kažem bombardovati, pokrenuti rat, kažem zaustaviti na neki način. Kako se on može zaustaviti? To treba odobriti. Zaustaviti nepravednog agresora je dopušteno."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije