Svijet

Papa Franjo i patrijarh Vartolomej za ujedinjenje Hrišćana

Papa Franjo i patrijarh Vartolomej za ujedinjenje Hrišćana
Papa Franjo i patrijarh Vartolomej za ujedinjenje Hrišćana

JERUSALIM - Papa Franjo i vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisali su danas u Jerusalimu ekumensku deklaraciju s ciljem ujedinjenja hrišćana, što je istorijski događaj u hrišćanstvu, koje je podijeljeno od 1054. godine. Poslije potpisa deklaracije u kojoj se poziva na približavanje Rimokatoličke i pravoslavne crkve, papa Franjo i vaseljenski patrijarh Vartolomej održali su zajedničku molitvu u crkvi Hristovog groba u Starom gradu u Jerusalimu.

Analitičari smatraju da je to istorijski događaj u hrišćanstvu, jer katolici i pravoslavci nikada nisu bili tako bliski doktrinarno od velike šizme 1054. godine, kada je došlo do kanonskog odvajanja i prekida liturgijske zajednice zapadne i istočne crkve.

Cilj papine posjete Svetoj zemlji jeste obilježavanje 50 godina od istorijskog susreta u Jerusalimu pape Pavla Šestog i tadašnjeg vaseljenskog patrijarha Atinagore.

Rimokatolički poglavar papa Franjo rekao je tokom zajedničke molitve u crkvi Svetog Groba u Jerusalimu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem da treba vjerovati da će svaka prepreka istinskom hrišćanskom ujedinjenju biti uklonjenja.

"Svaki put kada ostavimo iza sebe naše predrasude i smognemo hrabrosti da izgradimo nove bratske odnose istinski priznajemo vaskrsnuće Hrista", rekao je papa.

Papa je govorio i o zajedničkom hrišćanskom iskustvu progona. "Kada drugi ubijaju hrišćane, oni ne pitaju da li su to katolici ili pravoslavci", rekao je papa.

Patrijarh Vartolomej istakao je da Isusova grobnica šalje poruku da istorija ne može da bude programirana. "Posljednju riječ u istoriji ima Bog, a ne čovjek", rekao je on, objavio je večeras list "Katolik herald".

On je dodao da grobnica ohrabruje hrišćane "da vole sve druge i drugačije, sljedbenike drugih vjera i vjeroispovjesti".

Dva poglavara provela su više od sat vremena u privatnom razgovoru, što je dvostruko više od planiranog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije