Svijet

Papa Franjo u Africi: Više se bojim komaraca od terorista

Papa Franjo u Africi: Više se bojim komaraca od terorista
Papa Franjo u Africi: Više se bojim komaraca od terorista

RIM - Papa Franjo doputovao je u srijedu u Najrobi, prvu postaju svog prvog posjeta Africi, gdje će se založiti za četiri teme koje je jasno naznačio u svom programu: za socijalnu pravdu, zaštitu životne sredine, za mir i međuvjerski dijalog.

Papa je iz Rima poletio rano jutros, a u Najrobi je sletio oko 14.30 sati.

U ovom mnogobrojnom afričkom gradu brojni vjernici će da mu požele dobrodošlicu velikim transparentima na svahiliju, ali i na latinskom jeziku.

Po ulasku u avion Papa je bio vidno opušten, a novinarima koji s njim putuju kazao je da se nada kako će njegovo putovanje rezultirati "duhovnim i materijalnim" plodovima za narode Kenije, Ugande i Srednjoafričke Republike.

Novinaru koji ga je pri ulasku u avion upitao je li nervozan zbog putovanja usred terorističkih napada na avione, Papa Franjo, koji nikada dosada nije bio u Africi, uz osmijeh mu je odgovorio: "Da budem iskren, više se bojim komaraca".

Jorge Bergoglio će u Nairobiju, Kampali i u Banguiju održati 19 govora.

Stanovništvo Banguija i dalje je izloženo međuvjerskom nasilju zbog čega je francuska služba sigurnosti Franju pokušala da odgovori od posljednje faze posjeta Srednjoafričkoj Republici 29. i 30. novembar.

Međutim, argentinski papa, poznat po svojeglavosti, program bi izmijenio samo kada bi znao da postoji konkretna prijetnja ljudima, tvrde njegovi savjetnici.

Kao i tokom dosadašnjih putovanja, Franjo će sva tri afrička glavna grada obići u otvorenom papamobilu. U središtu njegove posjete Keniji, zemlji u kojoj trećinu stanovništva čine katolici, biće tema socijalne pravde, zaštite okoline i međuvjerskog dijaloga. Franjo je u srijedu nakon polijetanja novinarima istakao kako postoji poseban razlog zbog kojeg je za posjetu odabrao i Srednjoafričku Republiku, ali će da ga otrkije tek tokom tradicionalne konferencije u avionu pri povratku u Vatikan, predviđenom za ponedjeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije