Svijet

Papandreu podnio ostavku: Odlazak potomka čuvene grčke dinastije

Papandreu podnio ostavku: Odlazak potomka čuvene grčke dinastije
Papandreu podnio ostavku: Odlazak potomka čuvene grčke dinastije

ATINA - Premijer Jorgos Papandreu je bio prisiljen da se poslije dvije godine provedene na toj funkciji povuče sa mjesta predsjednika vlade zbog nezapamćene ekonomske i finansijske krize sa kojom se suočila Grčka.

Kao izdanak čuvene dinastije Papandreu, koja je ostavila neizbrisiv trag u poratnoj istoriji zemlje, on je došao na čelo vlade oktobra 2009. godine. Prije toga bio je na položaju ministra inostarnih poslova

(od 1999. do 2004.), kao i na čelu drugih resora.

Ministar spoljnih poslova bio je u vladi koju je vodio premijer Kostas Simitis, a diplomatsko iskustvo je sticao, prethodno, kao ministra. Ranije, u dva manadata, bio je ministar vjera i prosvjete.

On je tokom 2009. i 2010. godine kraće vrijeme obavljao funkcije i premijera i šefa diplomatije.

Papandreu je postao predsjednik vlade Grčke nakon što je Svegrčki socijalistički pokret (PASOK), čiji je predsjednik, ostvario ubjedljivu pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima oktobra 2009. godine. Mjesto premijera preuzeo je od Kostasa Karamanlisa, jer je PASOK ubjedljivo porazio konzervativnu Novu demokratiju.

Papandreu je rođen u poznatoj porodici koja je, uz dinastiju Karamanlis, ostavila dubok trag u savremenoj istoriji Grčke. Njegov otac Andreas, koji je i osnovao PASOK, i njegov djeda Georgios, nekoliko puta su bili predsjednici vlada Grčke.

Jorgos Papandreu rođen je 1952.godine, u Minesoti, SAD. Sskolovao se i studirao u Americi, Švedskoj i Kanadi. Magistrirao je sociologiju u londonskoj Školi za ekonomiju, bio je saradnik Centra za međunarodna pitanja Univerziteta Harvard.

Prvi put je izabran u parlament 1981, a četiri godine kasnije za zamjenika ministra kulture. On je u dva mandata bio ministar prosvjete i vjera, a bio je i ministra spoljnih poslova prije nego što je 1999. godine imenovan za šefa diplomatije. Kao ministar spoljnih poslova doprinio je unapređivanju odnosa Grčke sa susjedima, prije svega sa Turskom i Albanijom. Pripisuju mu se i zasluge za uspješno organizovanje Olimpijade 2004. godine u Atini.

Za predsjednika PASOK-a izabran je 2004, poslije ostavke Kostasa Simitisa.

Premijer Papandreu je početkom mjeseca najavio raspisivanje referenduma o paketu pomoći koji je predložila EU kako bi spasila Grčku od bankrota, ali koji podrazumijeva i oštre mjere štednje. To je izazvalo burne reakcije u Grčkoj, čak i u njegovoj stranci.

To je na trenutak šokiralo i evropske lidere u EU i izazvalo haos na svjetskim berzama. Pod pritiskom Brisela Papandreu je u međuvremenu ublažio stav, rekavši da referendum nikada nije bio svrha sam sebi i pozdravio podršku opozicije paketu pomoći EU. On je odustao od plebiscita i pristao da se povuče sa te funkcije i pozvao na formiranje vlade nacionalnog jedinstva koja bi izvukla zemlju iz krize i primijenila odredbe plana EU za izbjegavanje državnog bankrota. Time su otvorena vrata i za održavanja prijevremenih izbora, koji će biti raspisani, kako se već najavljuje, za 19. februar iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije