Svijet

Holivudski obrt u Vatikanu: Zlikovac je papin batler

Holivudski obrt u Vatikanu: Zlikovac je papin batler
Holivudski obrt u Vatikanu: Zlikovac je papin batler

VATIKAN - Vatikan je danas potvrdio da je lični batler pape Benedikta Šesnaestog uhapšen zbog sumnje da je povjerljiva dokumenta tajno prosleđivao medijima, čime je ionako uzbudljiva priča o borbama za vlast, intrigama i korupciji u vrhu katoličke crkve začinjena - holivudskim obrtom.

Paoli Gabrijele, laik koji živi u Vatikanu, uhapšen je u srijedu kad je kod sebe imao tajna dokumenta, a u pritvoru se nalazi i danas, saopštio je portparol papske države Frederiko Lombardi.

Gabrijele je u javnosti često viđan uz papine skute, i bivao je na prednjem sjedištu papinog otvorenog džipa, kad bi poglavar rimokatoličke crkve išao u zvanične posjete.

Lobardi je izjavio da Gabrijelea tokom istražnih radnji u Vatikanu zastupaju zastupaju dva advokata.

Afera poznatija kao "Vatiliks" ozbiljno je unizila reputaciju papske države dok ona nastoji da dokaže svijetu kako je konačno postala finansijski transparentna i da je odbacila imidž poreskog raja kojeg potresaju skandali.

Dokumenta iz Vatikana koja su dospjela u štampu podrila su ove napore, ukazujući na korupciju u finansijskom sektoru papske države, kao i na interna prepucavanja u vezi sa nastojanjima Svete stolice da se pokaže transparentnom.

Čini se, međutim, da je cilj ovog "curenja" dokumenata bio da se u javnosti diskredituje državni sekretar Vatikana, kardinal Tarsisio Bertone - najpovjerljiviji čovjek pape Benedikta Šesnaestog. Skandal je prošle sedmice još više dobio na težini, izlaženjem knjige "Njegova svetost" u kojoj je reprintovana prepiska osjetljive sadržine između pape i kardinala Bertonea.

Vatikan je knjigu nazvao "kriminalnom" i zaprijetio tužbama autoru, italijanskom novinaru Djanluiđiju Nuciju, izdavaču, kao i svima koji su omogućili da dokumenta procure u javnost.

Nuci, autor knjige "Vatikan SpA", objelodanio je mutno poslovanje Vatikanske banke, a kao osnov su mu poslužila upravo – tajna dokumenta.

Ovaj novinar je rekao da su mu dokumenta nudili izvori iz samog Vatikana i da su to bila dokumenta novijeg datuma pri čemu se kardinal Bertone u mnogima od njih prikazivao u negativnom svjetlu.

Nuci je ove sedmice održao konferenciju za novinare na kojoj je branio svoju knjigu i rekao da se ne plaši Vatikana.

Inače, šefa Vatikanske banke Etorea Gotija Tedeskija je prije dva dana smijenio nadzorni odbor te institucije, a izvori bliski istrazi kažu da

je i za njega utvrđeno da je javnosti prosleđivao tajna dokumenta.

Zvanični razlog uskraćivanja povjerenja bilo je neobavljanje posla koji mu je bio povjeren kao predsjedniku banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije