Svijet

Pariz poziva na nove sankcije Pjongjangu

Pariz poziva na nove sankcije Pjongjangu
Pariz poziva na nove sankcije Pjongjangu

PARIZ - Francuska je pozvala EU da usvoji dodatne sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je Seul saopštio da je Pjongjang juče lansirao balistički projektil sa podmornice.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da usvoji čvrsto i jedinstveno reagovanje kako bi Sjeverna Koreja prestala sa provokacijama", saopšteno je iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se ističe da Francuska posebno poziva EU da jedinstveno usvoji dodatne sankcije.

U saopštenju se dodaje da će, ukoliko bude potvrđeno da je Pjongjang izvršio lansiranje, to biti grubo kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Američki Stejt department u svom saopštenju navodi da je sjevernokorejsko lansiranje rakete protivno sankcijama Savjeta bezbjednosti UN.

"Primili smo izvještaje da je Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil sa podmornice u Japansko more. Lansiranje, uz upotrebu tehnologije balističkih projektila jasno je kršenje više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Stejt department je pozvao Sjevernu Koreju da se uzdrži od postupaka kojim će dalje destabilizovati region i da preduzme konkretne korake ka ispunjenju svojih obećanja i međunarodnih obaveza.

Pjongjang je u januaru ove godine izvršio četvrtu nuklearnu probu, a u februaru je ispalio dalekometnu raketu, nakon čega je uvedena nova runda sankcija Sjevernoj Koreji.

Pjongjang prekida nuklerane probe ako SAD obustave vježbe

Sjevernokorejski ministar spoljnih poslova Ri Su Jong izjavio je da je njegova zemlja spremna da obustavi nuklerane probe ukoliko SAD obustave godišnje vojne vježbe sa Južnom Korejom.

U intervjuu AP-u, prvom koji je dao jednom zapadnom mediju, Ri je ponovio stav Pjongjanga da su SAD navele njegovu zemlju da razvije nuklerano oružje kao čin samoodbrane. Istovremeno on je nagovijestio da bi obustavljanje vojnh vježbi sa Seulom moglo otvoriti vrata pregovorima i smanjiti zategnutost.

Prema njegovim rečima ključno je da vlada SAD obustavi neprijateljsku politiku prema Severnoj Koreji i da kao izraz toga obustavi vojne vežbe na Korejskom poluostrvu.

"Mi ćemo tada odgovoriti na isti način," rekao je ministar. On je ocijenio da je predlog Pjongjanga veoma logičan.

"Prekinite nuklerane vježbe na Korejskom poluostrvu i mi ćemo tada prekinuti nuklerne probe", izjavio je on u intervjuu vođen u diplomatskoj misiji Sjeverne Koreje u Ujedinjenim nacijama.

Sjevernokorejski minsitar je u intervjuu branio pravo svoje zemlje da ima nuklerno sredstvo odvraćanja upozorivši da Sjevernu Koreju neće zaplašiti međunarodne sankcije.

Onima koji čekaju da režim Severne Koreje propadne Ri je poručio da se ne raduju unaprijed.

Samo nekoliko sati prije toga vlasti Sjeverne Koreje su saopštile da su izvršile probu lansiranja balističke rakete sa podmornice, uz prisustvo vođe Kim Džong Una, i da je to bio "veliki uspjeh koji je toj zemlji pružio još jedno sredstvo za moćni nuklearni napad".

Sjeverna Koreja je u subotu ispalila jedan projektil sa podmornice uz svoju istočnu obalu, saopštila je južnokorejska vojska, što podstiče zabrinutost da bi zvanični Pjongjang uoči kongresa vladajuće stranke u maju mogao da izvrši novu nuklearnu probu ili da lansira raketu, preneo je Rojters.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA  navela je da je podvodno testiranje balističke rakete bilo "još jedan veliki uspjeh" citirajući  Kim Džong Una, koji je rekao da će "uspješno testiranje pomoći značajnom povećanju sposobnosti sjevernokorejske vojske da sprovodi podvodne operacije, a ubuduće će moći kad god bude željela da gađa južnokorejske marionetske snage i američke imperijaliste".

Američka vojska je sinoć saopštila da je uočila sjevernokorejsko lansiranje rakete sa podmornice, ali je dodala da to nije predstavljalo opasnost po Sjevernu Ameriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije