Svijet

Park: Akcije kapetana i posade su ravne ubistvu

Park: Akcije kapetana i posade su ravne ubistvu
Park: Akcije kapetana i posade su ravne ubistvu

SEUL - Akcije kapetana i članova posade trajekta koji se prevrnuo "ravne su ubistvu", rekla je danas predsjednica Južne Koreje Park Gen Hje, osuđujući njihovu neshvatljivu odluku da pobjegnu dok su stotine ljudi, uglavnom učenika, ostali zaglavljeni u trajektu koji je tonuo.

Park je rekla da su odgovorni za nesreću "krivično odgovorni", poslije objelodanjivanja transkripta koji pokazuje paniku i neodlučnost posade, kada se trajekt od 6.825 tona prevrnuo prošle srijede, prenijela je agencija AFP.

Zvaničnici su, zasad, potvrdili smrt 64 osobe, ali se očekuje veći broj žrtava, jer se 238 i dalje vodi kao nestalo.

"Ne samo moje srce, već srca svih Južnokorejaca su slomljena i ispunjena šokom i bijesom", rekla je Park.

Porodice poginulih i nestalih kritikovale su način na koji se reagovalo na nesreću, smatrajući da su prvobitni spasilački napori bili neadekvatni i loše vođeni.

Predsjednica je istakla da je nedvomisleno jasno da je kapetan Li Džon Seok nepotrebno odložio evakuaciju putnike kada je trajekt počeo da tone i potom je "dezertirao" bežeći sa većinom članova posade.

Tužilaštvo Južne Koreje saopštilo je danas da su još cetvorica članova posade uhapšeni pod optužbom da nisu zaštitili putnike, prenijela je agencija AP.

Oni su optuženi, takođe, da su napustili trajekt umjesto da spasavaju putnike.

Prethodno su uhapšeni kapetan i dva člana posade zbog nemara i napuštanja ljudi u nevolji.

Kada je trajekt od gotovo 7.000 tona počeo da tone, Li se, izdavši naređenje za evakuaciju sa 30 minuta zakašnjenja, spasao sa broda prije ostalih putnika.

Izgleda da je kapetan, prije nego što je brod počeo da tone, prepustio rukovođenje njime jednom neiskusnom članu posade, dok on sam nije bio ni na komandnom mostu.

Osim toga, preživjeli tvrde da posada nije preduzela blagovremene i adekvatne mjere za njihovu evakuaciju već su im samo rekli da navuku pojaseve za spasavanje i "ostanu gde jesu".

Trajekt Sevol napravio je nagli zaokret prije nego što se prevrnuo i potonuo, a nesreća se dogodila po mirnom vremenu.      

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije