Svijet

Parlament Libije smijenio šefa pobunjeničke vlade

Parlament Libije smijenio šefa pobunjeničke vlade
Parlament Libije smijenio šefa pobunjeničke vlade

TRIPOLI - Šefa pobunjeničke vlade, sa sjedištem u Tripoliju, Omara el-Hasija razriješio je njegovih funkcija Generalni nacionalni kongres (GNC), pobunjenički parlament blizak koaliciji milicija Fajr Libija, koja kontroliše glavni grad, rekao je jedan poslanik.

"Šefa Vlade razriješio je parlament, koji je glasanjem u utorak, zadržao ostale ministre", rekao je za novinsku agenciju AFP poslanik.

Fajr Libija, koja je osvojila glavni grad u avgustu, je razriješila dužnosti 55-godišnjeg univerzitetskog radnika s položaja šefa Vlade. Njegovo vođenje političkih i bezbjednosnih poslova su osporili članovi GNC-a, koji su tražili njegov odlazak.

Njemu se posebno prigovara, prema ovom izvoru, da nije otpustio ministre optužene za "korupciju".

Prema jednom drugom parlamentarnom izvoru, pomoćnik Hasija, Halifa Mohamed el-Guvejl, bio je optužen za vođenje aktuelnom vladom, koja, kao GCN, nije priznata od međunarodne zajednice.

Nakon osvajanja Tripolija od koalicije Fajr Libije, vlada i parlament koje je priznala međunarodna zajednica su prognani na istok zemlje, gdje imaju sjedište u Tobruku i El-Baidi.

UN je već nekoliko dana u Maroku pokrovitelj razgovora između predstavnika dva suparnička libijska parlamenta.

Predstavnik UN-a u Libiji Bernardino Leon pokušava da postigne sporazum u vezi s vladom nacionalnog jedinstva dvije glavne strane koje se takmiče za vlast u Libiji, zemlji koja tone u haos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije