Svijet

Parlamenti u Evropi puni seksizma, poslanici kolegice napadaju i diraju

Parlamenti u Evropi puni seksizma, poslanici kolegice napadaju i diraju
Foto: Arhivska fotografija | Parlamenti u Evropi puni seksizma, poslanici kolegice napadaju i diraju

BRISEL - Parlamentarke širom Evrope trpe seksualno zlostavljanje, diskriminaciju i nasilje na radnom mjestu a njih 85 odsto tvrdi kako su doživjele prijetnje silovanjem i druge oblike psihičkog nasilja, stoji u izvještaju Međuparlamentarne Unije i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Jedna od četiri parlamentarke, te 40 odsto ženskog osoblja parlamenata reklo je kako su bile žrtve seksualnog zlostavljanja ili napada koje su većinom činili njihove muške kolege.

Prijeti im se silovanjem na društvenim mrežama

Gotovo polovina od 123 ispitane žene primila je prijetnje smrću, silovanjem ili premlaćivanjem, većinom putem društvenih mreža od anonimnih građana, a sedam od deset žena suočilo se sa seksističkim komentarima.

Prema objavljenom izvješću Međuparlamentarne Unije i Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, parlamentarci koji su se borili protiv nejednakosti polova i nasilja prema ženama često su bili izdvojena meta za napade.

Međutim, studija koja je istraživala parlamentarke i žensko osoblje u 45 evropskih zemalja utvrdilo je kako vrlo malo njih javno govori o tom problemu te mnogo parlamenata nema mehanizme koji bi im to omogućili.

Istraživanje je provedeno nakon što je ove sedmice objavljen izvještaj o optužbama za seksualno i drugo zlostavljanje osoblja britanskog parlamenta.

Neprikladni prijedlozi i dodiri

Nezavisno istraživanje dobilo je saznanja o tome kako je žensko osoblje podvrgnuto učestalim neprikladnim prijedlozima i dodirima pojedinih muških članova parlamenta.

Riječ je o "neugodnom i predugom držanju ruke na njihovom koljenu, pokušajima poljubaca, hvatanju ruke i zadnjice, ili dodirivanju grudi ili zadnjice".

Za pojedine muške članove osoblja tvrde kako su "serijski predatori", navodi se u izvještaju bivše vrhovne sutkinje Laure Koks.

Opisala je "kulturu hijerarhije koja se temelji na poslušnosti, podređenosti, pristanku i šutnji u kojoj seksualno zlostavljanje i uznemiravanje bujaju te se dug niz godina tolerišu i prikrivaju".

Žene ismijavaju vulgarnim izrazima

Žene su zlostavljane vulgarnim izrazima, često su ismijavane i trpe neprimjereno ponašanje grupa muških kolega koji ih neprestano ispituju o njihovom seksualnom životu, navodi se u izvješztaju.

Neki od svjedoka opisuju "okrutno ponašanje parlamentaraca prema mladim ženama" te tvrde kako su pojedine žene tretirane kao " lične sluškinje s prikrivenim prijetnjama o tome kako će ih maknuti s pozicije ako ne udovolje njihovim zahtjevima".

Koks opisuje kulturu koja "aktivno pokušava prikriti nasilno ponašanje" i nedostatak zaštite za pojedince koji prijave zlostavljanje.

Kritikovala je novi sistem kojim se pokušava riješiti neprimjereno ponašanje parlamentaraca te je pozvala na "široku kulturalnu promjenu".

(index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije