Svijet

Patrijarh Kiril: Progon hrišćana veći nego ikada

Patrijarh Kiril: Progon hrišćana veći nego ikada
Patrijarh Kiril: Progon hrišćana veći nego ikada

Moskva - Hrišćanstvo i religija u cjelini potiskuju iz javnog života i u nekim zemljama se jednostavno uništavaju, ocjenio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Sada smo svjedoci potiskivanja hrišćanstva, vjerskih načela u cjelini, posebno hrišćanstva iz života Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, naveo Kiril govoreći na televiziji NTV.

Kiril je dodao da se na Bliskom istoku uništava hrišćanstvo, dok se u Africi istrebljuju cijela sela.

„Suočavamo se sa pojavom koja je bez presedana. Progon hriššćana je postojao, kao što znamo, u Starom Rimu, u Sovjetskom Savezu, ali takvih razmjera fizičkog uništenja ljudi, samo zato što pripadaju hrišćanstvu, nije bilo u istoriji, naglasio je patrijarh Kiril, prenosi Sputnjik.

Patrijarh je naveo da je pravoslavni svijet postao jedna od vodećih snaga koja se bore za tradicionalne vrijednosti i da saveznika u borbi protiv potiskivanja vjerskih načela iz života ima i među katolicima, muslimanima, Jevrejima, pa čak i među onima koji nisu vjernici.

Opisujući atmosferu februarskog susreta sa rimskim papom u Havani rekao je da je osjetio da sagovornik dijeli njegova ubeđenja.

"Imamo isto mišljenje da se danas treba zajedno boriti za hrišćanske vrijednosti kako bismo zaštitili savremenu civilizaciju od vrlo negativnih posljedica koji mogu da nastanu u slučaju slabljenja uticaja hrišćanstva na lični i javni život ljudi", istakao je patrijarh Kiril.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije