Svijet

Pens: Sudbina Libije je surova realnost koja čeka Pjongjang

Pens: Sudbina Libije je surova realnost koja čeka Pjongjang
Foto: Ilustracija | Pens: Sudbina Libije je surova realnost koja čeka Pjongjang

VAŠINGTON - Američki potpredsjednik Majk Pens upozorio je Sjevernu Koreju da bi mogla iskusiti sudbinu Libije, ukoliko ne bude postignut sporazum o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

"Ovih dana je bilo dosta govora o krizi u Libiji. U tom kontekstu, kako je i američki predsjednik Donald Tramp jasno kazao, Sjeverna Koreja bi mogla okončati baš kao Libija, ukoliko Kim Džong-un ne pristane na sporazum", kazao je Pens u intervjuu za "Fox News".

Na pitanje da li je to prijetnja sjevernokorejskom režimu, Pens je kazao da je to i "mnogo više, surova realnost koja čeka Pjongjang".

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Džon Bolton prošle sedmice je izjavio da Vašington ne želi da ponovi scenario iz Libije sa kojom je bivši američki predsjednik Džordž Buš potpisao nuklearni sporazum 2003. godine, a naknadnom intervencijom je srušen režim Muamara Gadafija.

Aktuelni predsjednik SAD-a Tramp je kazao da ne želi libijski model primjeniti u Sjevernoj Koreji, ali da bi o tome moglo da se raspravlja ako ne bude postignut sporazum.

Vlasti Sjeverne Koreje negodovale su nakon izjava Boltona i Trampa, a posljednje izjave Pensa bi dodatno mogle izazvati reakcije iz Pjongjanga.

Tramp bi se 12. juna trebao sastati sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong-unom u Senegalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije