Svijet

Pentagon gradi novi protivraketni štit

Pentagon gradi novi protivraketni štit
Pentagon gradi novi protivraketni štit

VAŠINGTON - Pentagon planira da gradi novi protivraketni štit u Aziji radi odbrane od prijetnji Sjeverne Koreje i kako bi se suprotstavio sve jačim raketnim sposobnostima Kine.

Američki dnevnik "Vol strit žurnal" piše da bi u novi štit mogao spadati radarski sistem na jugu Japana i u jugoistočnoj Aziji.

Zvaničnici američkog Ministarstva odbrane rekli su za ovaj list da će jezgro novog protivraketnog štita biti snažni radar sa ranim upozorenjem, poznat kao "iks-bend".

Razgovori između Japana i SAD trenutno su u toku.

Novi "iks-bend" radar pridružiće se postojećem sistemu postavljenom na sjeveru Japana 2006. godine, a treći "iks-bend" mogao bi biti postavljen u jugoistočnoj Aziji.

Radarski luk bi time mogao da pokrije Sjevernu Koreju pa i  Tajvan. Kina trenutno ima više od 1.000 projektila usmjerenih ka Tajvanu.

Portparol japanskog Ministarstva odbrane odbio je da komentariše novinski izvještaj.

Portparol Pentagona rekao je da Sjeverna Koreja predstavlja "neposrednu prijetnju" koja pokreće odluke  o gradnji protivraketne odbarne.

Vijest o novom protivraketnom štitu objavljena je nakon što je neimenovani američki zvaničnik rekao nedjeljniku "DŽejns difens" da je kineska vojska 24. jula testirala interkontinentalni projektil, koji ima domet dovoljan da pogodi bilo koji grad u SAD.

Magazin je pisao da projektil "de-ef41" može da nosi deset odvojenih nuklearnih glava, od kojih svaka može da bude programirana da pogodi različitu metu.

Pentagon je zabrinut i zbog kineskog razvoja novog "ubice nosača" protivbrodskog projektila koji može da gađa američku Pacifičku flotu.

Ovi projektili, koji imaju domete veće od  1.000 kilometara osmišljeni su da spriječe američke brodove da priđu Južnokorejskom moru, ključnoj sferi kineskog uticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije