Svijet

Pentagon i Brisel nervozni zbog rakete Kalibr

Pentagon i Brisel nervozni zbog rakete Kalibr
Pentagon i Brisel nervozni zbog rakete Kalibr

VAŠINGTON- Ruske krstareće rakete klase "Kalibr" ozbiljna su prijetnja za NATO, a SAD strahuju da bi izvozne verzije te rakete mogle da pogode američku teritoriju sa trgovačkih brodova ili željezničkih vagona. Rusi su nedavnio lansirali 26 ovih raketa sa brodova u Kaspijskom moru na 11 meta u Siriji.

Projektili su prešli 1.500 kilometara kroz iranski i irački vazdušni prostor i pogodili terorističke položaje u provincijama Raka, Alep i Idlib.

Krstareći projektil "Kalibr" leti 50 do 150 metara iznad površine i pogađa morske mete udaljene do 350 kilometara, kao i kopnene mete na udaljenosti većoj od 2.500 kilometara.
Maksimalno odstupanje od zadate mete samo je tri metra, a projektil je modularne građe, sa pet različitih tipova: dva protivbrodska, dva protivpodmornička i jedan za gađanje kopnenih ciljeva.
Izvozna verzija "Kalibra" /Klub-K/ ne leti toliko daleko, ali je izazvala nervozu na Zapadu zbog mogućnosti da projektili budu lansirani sa željezničkih vagona ili kontejnera sa trgovačkih brodova - navode vojni portali.
NATO oznaka ovog ruskog projektila je "SS-N-27 Sizler"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije