Svijet

Peskov: Samit korak ka popravljanju loših odnosa

Peskov: Samit korak ka popravljanju loših odnosa
Foto: N.N. | Peskov: Samit korak ka popravljanju loših odnosa

MOSKVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se nada da je današnji samit predsjednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Tampa, "bebeći korak" ka popravljanju izuzetno loših odnosa dvije zemlje.

Uoči samita, koji će danas biti održan u Helsinkiju, Peskov je za televiziju RT rekao da dvojica lidera nemaju striktnu agendu, ali da su svjesni "posebne odgovornosti" koju imaju za očuvanje globalne stabilnosti.

Peskov je rekao da evropske zemlje ne bi trebalo da budu zabrinute zbog mogućeg približavanja SAD i Rusije ili zbog odluka o Evropi, koje bi bile donijete bez uključivanja Evropljana.

Naglasio je i da ruski lider poštuje Trampov stav "Amerika na prvo mjestu" jer i on sam stavlja Rusiju na prvo mjesto, ali je poručio da je jedini način da dođe do napretka samitu ako su obe strane otvorene ka pronalasku oblasti od obostrane koristi.

Rojters je prethodno prenio da je Peskov jutros rekao da Trampova kritika ruskog gasovoda "Sjeverni tok-2" ka Evropi predstavlja nečuveni primjer beskrupuloznog nadmetanja i dodao da to brine Moskvu.

Naveo je i da je Peskov ocijenio da će razgovori dvojice državnika o Siriji biti teški zbog stava SAD prema Iranu, savezniku Rusije koji je veliki faktor u sirijskom sukobu.

Rojters prenosi da je ruska agencija RIA Novosti citirala takođe izjavu Peskova da se on nada da će razgovori u Helsinkiju predstavljati neki način udaljavanja od aktuelne krize u američko-ruskim odnosima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije