Svijet

Pet godina robije zbog napada na bivšu ženu

Pet godina robije zbog napada na bivšu ženu
Pet godina robije zbog napada na bivšu ženu

BELINCONA - Švajcarski savezni sud proglasio je krivim Mitra M. (56), porijeklom iz BiH, i osudio ga na pet godina zatvora zbog napada na bivšu suprugu Milevu M., na koju je bacio ručnu bombu.

Do napada je došlo aprila prošle godine, a Mileva M. je tokom tog napada pretrpjela ozbiljne povrede abdomena. Sudije su smatrale kako postoji dovoljno dokaza da je Mitar M. kriv za pokušaj ubistva sa predumišljajem.

"On nije beskrupulozno postupao, ali je imao u vidu da njegov postupak može da dovede do ženine smrti", rekao je sudija obrazlažući svoju presudu.

Tužilac je, inače, tražio kaznu od 11 godina zatvora. Sud je utvrdio kako je nedvosmisleno dokazano da je upravo Mitar M. bacio ručnu bombu koja je povrijedila njegovu bivšu suprugu. Na mjestu napada nađeni su DNK tragovi, ali je ove, kao i ostale dokaze odbrana tokom postupka pokušala da dovede u pitanje i zahtijevala je da Mitar M. bude pušten na slobodu.

Mitar M. nalazi se u pritvoru već gotovo godinu dana. Na slobodu će izaći za nešto više od od četiri godine. Prema presudi, dužan je da plati troškove postupka u visini od oko 44.000 švajcarskih franaka, a bivšoj supruzi još 5.000 franaka na ime odštete.

Podsjećanja radi, Mitar M. je bivšu suprugu napao 3. aprila 2014. godine, kada je u gradu Buksu na nju bacio ručnu eksplozivnu napravu dok je prolazila trotoarom. Koliko je eksplozija bila jaka, pokazuje i detalj da su popucala stakla na objektima udaljenim 40 metara od mjesta napada.

Mileva M. zadobila je nekoliko rana po tijelu od gelera. Motiv napada vjerovatno je brakorazvodna parnica između njih dvoje. Prema presudi iz januara 2014. godine, Mitar M. je morao da napusti zajednički stan i da plaća 1.500 franaka mjesečno bivšoj supruzi za izdržavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije