Svijet

Peticija za ukidanje poreza na tampone

Peticija za ukidanje poreza na tampone
Peticija za ukidanje poreza na tampone

SIDNEJ - Internetska peticija kojom se traži prestanak oporezivanja ženskih higijenskih proizvoda u Australiji prikupila je gotovo sto hiljada potpisa i tako privukla pažnju premijera i ministra finansija, prenose mediji.

Aktivistice traže da se ženski higijenski proizvodi izuzmu iz 10-odstotnog poreza na dodatnu vrijednost u predstojećoj reviziji australskog poreskog sistema.

"Prezervativi, lubrikanti, kreme za sunčanje i nikotinski flasteri ne oporezuju se jer su klasicifikovani kao važni zdravstveni proizvodi. Nije li reproduktivno zdravlje i higijena 10 mliona žena takođe važno", upitala je studentica Subeta Vimalarajah koja je pokrenula peticiju zbog nameta koji u Australiji zovu "porezom na tampone". 

Peticiju je u kratkom roku potpisalo 95 hiljada ljudi.

Vlada je izgleda podlegla pritisku jer je ministar finansija Džo  Hokej u kratkoj izjavi medijima najavio da će ministarstvo izračunati koliko bi budžet  izgubio prestankom oporezivanja higijenskih proizvoda. 

Nije to prvi put da je porez na higijenske potrepštine izazvao raspravu u Australiji. Prije dvije godine aktivisti nisu uspjeli izmijeniti zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije