Svijet

Pistorijus nije namjerno ubio Rivu

Pistorijus nije  namjerno  ubio Rivu
Pistorijus nije namjerno ubio Rivu

PRETORIJA - Presuda bivšem paraolimpijcu, atletičaru Oskaru Pistorijusu, koji je optužen za ubistvo svoje djevojke Rive Stinkamp, biće izrečena danas, a već se zna da neće biti osuđen za ubistvo s predumišljajem, jer je tih optužbi juče oslobođen.

Naime, iako je jedno od medijski najpropraćenijih i najintrigantnijih suđenja u svijetu trebalo da bude okončano juče, sudija Tokozila Masipa najavila je da će presuda biti izrečena danas.

Masipa je naglasila da tužilaštvo nije uspjelo da dokaže da je Pistorijus namerno ubio svoju djevojku 14. februara prošle godine u svojoj kući u Pretoriji.

Sudija Masipa je, uprkos tome što je Pistoruijusa nazvala "lošim svjedokom", naglasila da to ne mora da znači da je on kriv za ubistvo s predumišljajem.

Ova sudska odluka svakako je veliko olakšanje Pistorijusu, kome je prijetio zatvor od 25 godina u slučaju da je dokazano ubistvo s predumišljajem.

Ipak, Pistorijus je daleko od oslobađajuće presude. On bi sada mogao biti osuđen samo za ubistvo iz nehata.

Čini se da će se to i dogoditi, bar na osnovu posljednjih sudijinih riječi: "Optuženi je djelovao previše bezobzirno i upotrijebio je prekomjernu silu."

"Ako optuženi, kako sam tvrdi, nije namjeravao da puca ni u koga, onda se ne može pozivati na samoodbranu", rekla je Masipa i navela da je Riva ubijena pod "neobičnim okolnostima" koje nemaju previše smisla.

Sudija Masipa prošla je kroz poruke s WhatsAppa koje je par razmijenio, a u kojima Riva ističe da se boji Pistorijusa, rekla je da ove poruke ne dokazuju ništa, jer je svaka normalna veza dinamična i nepredvidiva.

Takođe, odbacila je tvrdnje odbrane po kojima Pistorijus nije mogao da bude odgovoran za svoje akcije, zbog kombinacije anksioznog poremećaja i invaliditeta. Psihijatrijsko vještačenje pokazalo je da je Pistorijus bio uračunjiv.

Podsjetimo, Javno tužilaštvo tražilo je da Pistorijus bude osuđen zbog ubistva s predumišljajem, dok odbrana tvrdi da je on ubio svoju djevojku hicima iz pištolja kroz zatvorena vrata kupatila, misleći od nje da je provalnik.

Sud u Pretoriji juče je bio mali da primi sve zainteresovane novinarske ekipe. U sudnici su bili i roditelji Pistorijusa, ali i Rive Stinkamp.

Fakti:

5 mjeseci trajalo suđenje

37 svjedoka, vještaka i stručnjaka saslušano

4.000 stranica transkripta sa suđenja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije