Svijet

Pjongjang testirao novo oružje

Pjongjang testirao novo oružje
Foto: Ilustracija | Pjongjang testirao novo oružje

PJONGJANG - Sjeverna Koreja je testirala misteriozno oružje te potvrdila da je prvi test u proteklih više od godinu dana bio uspješan.

Radi se o taktičkom oružju visoke tehnologije, ali detalji nisu otkriveni. Informacije o uspješnom testu objavila je novinska agencija KCNA uz fotografiju sjevernokorejskog lidera Kima Džong Una koji je razgovarao sa zvaničnicima na testnoj lokaciji na plaži. Oružje se na fotografiji ne vidi, a detalji o mogućnostima oružja se čuvaju u tajnosti.

Kim je nadgledao test te je izrazio veliko zadovoljstvo novim oružjem koje "gradi neprobojnu odbranu zemlje i ojačava snagu narodne armije".

Južnokorejske vlasti sada rade na identifikaciji i analizi oružja te se vjeruje se da je Kim nadgledao testiranje tradicionalnog oružja, a ne nuklearnog navodeći da termin "strateško oružje" nije korišten u izvještaju agencije KCNA, prenosi "Klix.ba".

Termin "strateško oružje" se koristi za balističke i nuklearne projektile koji mogu pogoditi "srce" neprijateljske teritorije daleko od bojnog polja. S druge strane "taktička oružja" se koriste za mnogo kraći domet.

Ovo je prvo testiranje oružja koje je Kim posmatrao još od novembra prošle godine kada je testiran interkontinentalni projektil Hwasong-15.

Američki Stejt Department i dalje vjeruje da će obećanja američkog predsjednika Donalda Trampa i Kim Džong Una biti ispunjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije