Svijet

Pjongjang traži zajedničku istragu o hakerskom upadu

Pjongjang traži zajedničku istragu o hakerskom upadu
Pjongjang traži zajedničku istragu o hakerskom upadu

PJONGJANG - Sjeverna Koreja pozvala je na pokretanje zajedničke istrage sa SAD o hakerskom upadu u kompjutersku mrežu kompanije "Soni pikčures" i negira američke tvrdnje da je Pjongjang odgovoran.

Sjevernokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je američku Vladu za "širenje neosnovanih optužbi" i ističe da će istragom biti odbijeni svi navodi.

"Pošto SAD šire neosnovane optužbe i kritikuju nas, predlažemo zajedničku istragu o incidentu. Imamo načina da dokažemo da ovaj incident nema nikakve veze sa Sjevernom Korejom i bez upotrebe tortura sličnih onima koje su vršili agenti američke Centralne obavještajne službe, ", ističe se  u saopštenju.

Medijska kuća "Soni pikčers" saopštila je da je donesena odluka o otkazivanju premijere komedije "Intervju" nakon što im je prijetnje uputila hakerska organizacija "Čuvari mira", koji su upali u kompjutersku mrežu te kompanije i zaprijetili napadom na sve američke bioskope u kojima bude emitovan film.

Premijera filma bila je zakazana za 25. decembar.

Američki Federalni istražni biro /FBI/ juče je saopštio da postoje dokazi o umiješanosti Sjeverne Koreje u vezi sa hakerskim upadom, što su kasnije negirali zvaničnici te zemlje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije