Svijet

Pjongjang zaprijetio novom atomskom probom

Pjongjang zaprijetio novom atomskom probom
Pjongjang zaprijetio novom atomskom probom

PJONGJANG - Sjeverna Koreja zaprijetila je da će izvršiti nuklearnu probu kao odgovor na moguću istragu UN o kršenju ljudskih prava u ovoj zemlji.

Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je SAD za orkestrovanje usvajanja rezolucije UN u kojoj se poziva na pokretanje istrage.

Sjeverna Koreja prethodno je izvršila atomske probe 2006., 2009. i 2013. godine.

Komisija UN za ljudska prava prije dava dana je usvojila rezoluciju kojom se poziva Savjet bezbjednosti UN da prijavi Sjevernu Koreju Međunarodnom krivičnom sudu zbog navodnog kršenja ljudskih prava.

Pjongjang je saopštio da je rezolucija zasnovana na "fabrikovanim svjedočenjima" ljudi koji su prebjegli iz Sjeverne Koreje i da je riječ o "klevetama protiv Pjongjanga", prenio je Bi-Bi-Si.

Usvajanje rezolucije je "ozbiljna politička provokacija" od strane SAD navodi se u saopštenju i dodaje da takva "agresija" onemogućava Sjevernu Koreju da se uzdrži od izvođenja novog nuklearnog testa.

U tekstu je napomenuto da će sjevernokorejsko vojno sredstvo zastrašivanja "biti pojačano i neograničeno" radi odbrane od SAD.

Sjeverna Koreja je ranije odbacila navode o kršenjima ljudskih prava u ovoj zemlji i demantovala tvrdnje o postojanju zatvorskih logora, s objašnjenjem da je riječ o pritvornim centrima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije