Svijet

Pjongjang zaprijetio nuklearnim udarom

Pjongjang zaprijetio nuklearnim udarom
Pjongjang zaprijetio nuklearnim udarom

PJONGJANG - Sjeverna Koreja zaprijetila je danas "preventivnim nuklearnim udarom pravde" protiv SAD i Južne Koreje, ukoliko te dvije zemlje sprovedu za danas planirane zajedničke vojne vježbe.

Pjongjang tvrdi da su vježbe, koje su započele danas i trebalo bi da traju do kraja aprila, zapravo "probe za invaziju", prenosi AP.

Sjvernokorejski nacionalni odbor za odbranu zaprijetio je napadima, tvrdeći da neprijatelji Pjongjanga žele da "naruše dostojanstvo, suverenitet i vitalna prava" Sjeverne Koreje.

"Ako sada pritisnemo dugmad da uništimo neprijatelje, sve osnove provokacija će se u trenutku svesti na more plamena i pepela", navodi se u saopštenju nacionalnog odbora za odbranu Sjeverne Koreje.

Odgovarajući na prijetnju Pjongjanga, portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane Mun Sang Gjun rekao je danas da Sjeverna Koreja mora da se uzdrži od "naglih, destruktivnih aktivnosti".

Ovakve prijetnje su tipične za sjevernokorejskog lidera Kim DŽong Una, otkako je preuzeo vlast nakon očeve smrti u decembru 2011. godine.


Vojna vježba SAD i J. Koreje uprkos prijetnjama Kima

Oružane snage Južne Koreje i SAD počele zajedničku vojnu vježbu na korejskom poluostrvu pored pretnji Sjeverne Koreje da će izvesti nuklearne napade na obe zemlje

Oko 300.000 južnokorejskih i oko 15.000 američkih vojnika učestvuje na ovogodišnjim vježbama koje prijete da ugroze odnose između dvije Koreje, koje su tehnički i dalje u ratnom stanju jer su poslije završetka korejskog rata (1950-1953) sklopile primirje, ali ne i mirovni sporazum.

Uoči početka vježbi, Severna Koreja zaprijetila je da će sprovesti nuklearne napade nasumice protiv Južne Koreje i SAD.

"Zajedničke vježbe neprijatelja predstavljaju ratne nuklearne vojne vježbe u cilju podrivanja suvereniteta naše zemlje zbog čega smo spremni na preventivne nuklearne napade", navodi se u saopštenju Vrhovne komande vojske Severne Koreje i dodaje da će "nasumični napadi pokazati odlučnost zemlje da se brani".

Pjongjang je dodao da bi "mete eventualnog napada mogle da budu južnokorejski položaji ili američke vojne baze na području Azije i Pacifika".

Iako je Sjeverna Koreja sprovela nekoliko nuklearnih probi i koristila program balističkih raketa, vojni stručnjaci su ocijenili da ta zemlja ne posjeduje tehnologiju da gađa udaljene mete.

Sjeverna Koreja saopštila je da je 7. februara uspješno lansirala posmatrački satelit pomoću rakete dugog dometa, a prethodno da je izvela prvo testiranje hidrogenske bombe.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije